Как войната в Украйна създаде перфектната буря за мебелния бранш ...

Как войната в Украйна създаде перфектната буря за мебелния бранш

Как войната в Украйна създаде перфектната буря за мебелния бранш в България?

Как войната в Украйна сътвори съвършената стихия за мебелния отрасъл в България? Цените на суровините и на някои от мебелните материали са се удвоили, сподели Христо Йовчевски, „ Рико Стил “-ТроянПрепоръчай (0)

В мебелния отрасъл сега в България има изострен недостиг на дървесина. Украйна беше най-близкият и най-значим наш сътрудник и оттова влизаше съвсем 70% от дъбовата дървесина и към 40% от буковата дървесина за мебелните и дървообработващите предприятия. Войната ни лиши от достъпа до тази суровина. Това сподели Христо Йовчевски, притежател и шеф на „ Рико Стил “-Троян, в предаването „ Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„ Беларус също е добър източник на дървесина, само че е под ембарго. Така че се разчита единствено на българска дървесина”, обясни гостът.

Същевременно европейският пазар има интерес към българската суровина, ние не можем да спрем износа към Европейски Съюз заради ред спогодби. Не можем да го спрем и към Турция, само че Турция не разреши износа си на дървесина към България, сподели събеседникът.

„ България сега има едни от най-високите цени на дървесина в Европа. Мебелният отрасъл страда, страда дървопреработващият отрасъл, страда общият БВП. Приносът ни към него е съвсем 5% и капацитетът е да нарасне до 5,6%, само че това няма да се случи”, уточни Христо Йовчевски.

Като мярка за подкрепяне на сектора гостът предложи да бъде анулирана заповедта на земеделското министерство от 2021 година за ограничение на дърводобива в България. Трябва да се премине към естествения рандеман съгласно лесоустройствените проекти на България и по този начин браншът ще може стабилно да продължи работа. „ Абсурдни са изказванията, че дървесината в България ще изчезне. Вече до 43% от територията на нашата страна са гори. В последните 30 години този приръст е доста дълготраен. Място за непотребни страхове няма”, разяснява събеседникът.

По думите му цените на суровините и на някои от мебелните материали са се удвоили. Същевременно мебелното произвеждане е енергоемко и растежът в цените на енергията в допълнение усилва цената на продукцията. Увеличените цени на горивата водят до по-скъп превоз, уточни събеседникът и предвижда идна съвършена стихия в мебелния и дървообработващия отрасъл в България.

„ Продуктите ни стават все по-труднодостъпни за Европа. Пазарът може да носи избрана цена и в случай че тази цена не престава шокиращо да се усилва, пазарът губи интерес. Той ще премине към различен вид мебели, от други материали”, акцентира Йовчевски.

Още за вероятностите пред дървообработващата и мебелна индустрия в България и ще продължи ли да е конкурентоспособна може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria .

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg