Как Великобритания и Съединените щати провеждат от Кипър разузнаване в

...
Как Великобритания и Съединените щати провеждат от Кипър разузнаване в
Коментари Харесай

Шпионаж на острова на Афродита

Как Англия и Съединените щати организират от Кипър разузнаване в Русия и други страни

Малцина от съветските туристи, които са привикнали да почиват в Кипър, знаят, че на острова на Афродита са ситуирани огромни английски военни бази. Още по-малко са тези, които знаят, че на 20 километра североизточно от град Декелия се намира един от най-големите европейски центрове за електронен шпионаж на страните от НАТО. Според италианския вестник Giornale става дума за секретния обект Агиос Николаос, зависещ на английския Gchq (правителствен информационен щаб).

„ Британският шпионаж, употребявайки съоръжения на острова “, написа репортерът на вестника Паоло Маури в публикацията „ Очите (и ушите) на Лондон в Кипър “, „ е в положение да прихване информация от 14 подводни кабела, минаващи през Кипър и свързващи Европа и Северна Африка до Близкия изток, като по този метод получават достъп до десетки милиони имейли, телефонни позвънявания, SMS и други известия в мрежата. От Кипър НАТО организира въздушно разузнаване над черноморското крайбрежие на Русия, в Крим, в Донбас, в Краснодарския край “.

Кипър е разграничен от Зелената линия, демилитаризирана линия, основана от Организация на обединените нации през 1974 година по линията на преустановяване на огъня след военната интервенция на турската войска. Сега островът е разграничен на две елементи: Република Кипър, обитаема с гърци, и Севернокипърска турска република, която не е приета от никого (с изключение на Турция).

Британското ръководство на острова, който беше колония, завърши през 1960 година, само че според изискванията на Цюрихско-лондонския контракт за Кипър, натрапен на Никозия, Обединеното кралство остави английски статут на съвсем 5% от острова, където английските военни и разследващите бази се намират в статута на „ суверенни територии на Обединеното кралство “.

Акротири и Декелия, където се намират главните английски военни бази, разполагат с всички улеснения. Има квартали с жилищни здания, улици, декорирани с надписи на британски, кафенета с английско меню, лични магазини, театри, пъбове и клубове. Цял британски дребен свят в Кипър, живеещ съгласно личните си закони, с цел да „ обезпечи ползите на Англия “, с други думи, да се занимава с шпионаж.

Британците го вършат в огромен мащаб. Шпионският център в Агиос Николаос се употребява освен от Англия. Тази подслушвателна станция, сходно на десетки други, през днешния ден е част от мрежата Echelon, стратегия за наблюдаване (Sigint/Elint), ръководена от петте страни, подписали AUCUS (Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати). Програмата обгръща доста сателитни чинии, антени, оперативни здания.

В допълнение към високочестотните (HF) антени, употребявани най-вече за прихващане на военни и дипломатически къобщения от целия свят, Агиос Николаос разполага и с HF пеленгатор, който разрешава триангулация, локализиране и разбор на излъчвания в радиус от хиляди километри и основаване на виртуална електронна карта на придвижването на войски и кораби.

На острова има и други постове за подслушване, също ръководени от английски и американски чиновници. Недалеч от дребното градче Епископи, има апаратура в радарната база на планината Олимп, чиято съществена роля е да обезпечава сигурни сателитни връзки. А до соленото езеро Акротири - голям брой антени вид " шатра " с кодово име " Плутон ", представляващи радар с опция за наблюдаване оттатък хоризонта.

Британските шпионски центрове в Кипър ви разрешават да видите Кавказ и Закавказието, целия юг на Русия, Крим, Донбас. Самолет за електронна война Sentinel R1 на английските кралски военновъздушни сили излетява от Кипър за въздушно разузнаване край черноморското крайбрежие на Русия в Крим и Краснодарския край. От Кипър те следят както прилежащите страни, по този начин и Суецкия канал. Тези центрове бяха употребявани за неотдавнашното предислоциране на английски войски в Ирак, Афганистан и някои страни в Персийския залив.

Най-голямото английско военно оборудване в Кипър е военновъздушната база в залива Акротири, където са ситуирани 903-то експедиционно авиационно крило и 84-та ескадрила (с Bell 412) на Кралските военновъздушни сили. От Акротири от време на време летят и RC-135 - шпионски самолети за електронно разузнаване (Elint), изпълняващи задачи в Черно море. Понякога там кацат и американски разследващи самолети U-2 / TR-1, които се занимават с наблюдаване на източната граница на НАТО и наблюдаване в Черно море.

U-2, излитащи от Акротири, се употребяват и за задачи до позиции на Хизбула в Ливан (с кодово име Cedar Sweep ), за разследващи полети над Турция и Северен Ирак.

Британският боен контингент на острова наброява общо към 3500 бойци и 7000 цивилни.

Всъщност Кипър е окупирана територия и от дълго време към този момент не е мирният остров на Афродита.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР