Как веднъж завинаги да се сложи край на войната? Като

...
Как веднъж завинаги да се сложи край на войната? Като
Коментари Харесай

Легендата за "лъчите на смъртта" или какво свързва работата на изобретателя Никола Тесла с Доналд Тръмп

Как един път вечно да се постави завършек на войната? Като се изобрети нещо, което да обезсмисли военните дейности. Например защитна система, способна да ликвидира всяка нападаща войска. Като тази, която хипотетично е била основана от небезизвестния Никола Тесла при започване на XX в., само че която по този начин и не трябва осъществена от която и да е страна.

А може би " лъчите на гибелта ", за които се спекулира и до през днешния ден, са били просто една невъзможна концепция, която със сензационното си име е изкушавала неколкократно медиите през 20-те и 30-те години.

Не е забавно, в случай че не е " смъртоносно "

Терминът " смъртоносни лъчи " или " лъчи на гибелта " става известен не поради хората, които настояват, че са измислили такава технология, а поради вестниците, които пишат за тях. Името звучи сензационно и притегля погледите на читателите, което прави тематиката подобаваща за създаване.

Ето за какво още през 20-те години вестниците в Съединени американски щати с наслада стартират да пишат за това ултимативно оръжие и неговите благоприятни условия. Много от изданията в страната разгласяват истории за основаването на " смъртоносни лъчи " - дело на учени освен от Щатите, само че и от други страни. Сред най-подходящите за преекспониране образци е англичанинът Хари Гриндъл-Матюс.

През май 1924 година неговата история се появява в обява New York Times. Там се твърди, че той е показал своя " демонски лъч ", който може да спре всяка войска, да унищожи всяка ескадрила от самолети или да сковава всяка флота посредством невидими лъчи. Обсегът на " дяволския лъч " е 6,4 км, а в текста се показва, че са извършени и опити, при които коли са спирани от новото оръжие, а барут е взривяван от разстояние също посредством " обстрел " с него.

Интересът към обявата води до появяването на самобитно продължение седмица по-късно. Става дума за история за това по какъв начин в Съюз на съветските социалистически републики се създава сходно лъчево оръжие - електромагнитно откритие, чиято цел е да унищожава противников самолети. Според New York Times то също е тествано като за това са помогнали немски специалисти. Описаните благоприятни условия на оръжието припомнят на така наречен ЕМП - електромагнитен пулс, който изкарва от строя всякаква техника.

Но несъмнено, че Тесла към този момент го е измислил!

Името на Тесла е забъркано в нервността към " лъчите на гибелта " още същата седмица. Вестникът " Colorado Springs Gazette " разгласява публикация със заглавие " Тесла е разкрил " лъч на гибелта " при опити, извършени тук " като тук в тази ситуация е точно Колорадо Спрингс, Съединени американски щати.
Там през далечната 1899-а Тесла организира някои от своите опити с електричество, които доста от локалните си спомнят поради съпътстващите ги " светлинно шоу " и гръмовния звук от освобождението на електрическа сила.

Самият Тесла разяснява въпроса обществено чак през 1934-а. Във вестниците се появяават изявления за разрушителният капацитет на създадения от него трансмитер.

По думите на изобретателя той ще изисква голяма централа, с цел да бъде захранван, само че по-късно ще може да унищожи всичко - от хора до машини, в радиус от към 320 км.

Тесла отбелязва, че неговото откритие не употребява толкоз харесваните от кореспонденти и издатели " лъчи на гибелта ". По думите му концепциите за такива оръжия не могат да се осъществят, тъй като силата на тези лъчи не може да се генерира в задоволително огромни количества, а също така ще става все по-слаба с увеличение на дистанцията.

В случая той евентуално засяга устройство, сходно на " дяволския лъч " на Гриндъл-Матюс. За него има изявления, че употребява мощен ултравиолетов лъч, с цел да трансформира въздуха в проводник и да насочи мощна сила към задачата. Тесла обаче показва, че в случай че " цялата сила на Ню Йорк ", или към 1,5 милиарда вата по това време, бъде превърната в лъчи и ориентирана към цел на разстояние 30 км, тя няма да може да убие човек.

По думите на изобретателя неговият уред, наименуван " Телефорс ", е умислен да изпраща на дълги дистанции частици с трилиони пъти повече сила от това, на което са способни лъчите от всевъзможен вид, освен това в поток, по-тънък от косъм.

Предполага се, че това, което изобретателят има на разум, е версия на неговата кула от опитите в Колорадо Спрингс, която да се употребява за защитни цели.

Идеята е трансмитери да бъдат сложени на такива кули на границите на дадена страна, с цел да обезвреждат всяка нападаща войска или идващ аероплан.

Популярната концепция, обречена да си остане единствено такава

Тесла отива при своя дълготраен спонсор Дж. П. Морган в търсене на финансиране на първообраз на изобретението, само че не среща особена поддръжка. Изобретателят се обръща и към премиера на Англия - Невил Чембърлейн, само че ползата към неговото евентуално оръжие отстъпва на проблемите, с които Чембърлейн се сблъсква в политически проект.

Според Tesla: Life and Legacy, през 1937-а изобретателят изпраща диаграми и механически уточнения за своето " защитно средство " на държавните управления на Съединени американски щати, Канада, Англия, Франция и даже на Съветският съюз. Най-голям интерес демонстрират от Съюз на съветските социалистически републики като част от концепцията на Тесла е тестваната през 1939 година на територията на съюза. За това Тесла получава чек за 25 000 $ от Amtorg Trading Corporation – компания, за която има информация, че е заслон за активността на Съюз на съветските социалистически републики в Щатите.

С времето обаче ползата към концепцията на изобретателят изчезва.

Конспиративните теории

Естествено, че има такива. Когато през 2003-а галактическата совалка " Колумбия " се разпада при навлизането си в атмосферата, незабавно се намират хора, които да обвинят американското държавно управление в това, че е саботирало личната си стратегия за милиарди долари.
Има цяла книга отдадена на това по какъв начин НАСА е пробвала да прикрие истината - че държавното управление по простъпка е употребило " гибелен лъч ", с цел да смъкна совалката.

Друга тайна доктрина запраща хипотетичното откритие на Тесла в сибирската пустота на Русия. Според нея в региона на река Подкаменная Тунгуска през 1908 година не е паднал метеорит, а е бил пробван " гибелен лъч ". Авторите на тази концепция не се трогват и от обстоятелството, че концепцията на Тесла за пръв път е упомената обществено от изобретателя повече от две десетилетия след случилото се в Сибир.

Когато през 2016-а Федералното бюро по следствията (ФБР) разсекретява отчетите за Тесла, теоритиците на конспирациите получават доста храна за сепкулации. Докладите обаче не разкриват нищо повече от това, което светът към този момент знае - че Тесла " е провел голям брой опити за безжично предаване на електрическа мощност и това, което всеобщо е наричано " гибелен лъч " ".

Там излиза наяве, че държавното управление в Съединени американски щати въпреки всичко е имало интерес към разработките на изобретателя. Вицепрезидентът на Франклин Рузвелт - Хенри Уолъс, е обсъждал тематиката със своите съветници.

Интересно е да се означи, че след гибелта на изобретателя през 1943-а доста от неговите документи са конфискувани от ФБР.

Човекът, който претрупан със задачата да проучва записките на изобретателя, е доктор Джон Г. Тръмп - чичото на сегашния американски президент.

След тридневно изследване той споделя изводите си. Според него трудовете на Тесла от последните години от живота му имат най-много " умозрителен, метафизичен и по някакъв метод промоционален темперамент " и са свързани с безжичен транспорт на сила.

Д-р Тръмп показва позицията, че те не включат " работещи правила и способи " за реализиране на тези цели, т.е. че такова оръжие/защитна система не може да бъде основано. Мнение, което се споделя от доста модерни учени.

В последна сметка концепцията на Тесла няма за цел да сътвори оръжие. Тя е планувана по-скоро като защитно средство. Ако " стената " от кули беше станала действителност, тя щеше да обезсмисли воденето на война, тъй като щеше да направи всяка офанзива неосъществима.

Десетилетия по-късно нямаме шанса да живеем в подобен " кротичък свят ", а войните по света не престават да са едно обикновено за човечеството събитие, към което сме притъпили сетивата си и от което се интересуваме единствено когато се случват в действителност покрай нас.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР