Как управляващите от ГЕРБ в София ще обяснят на гражданите,

...
Как управляващите от ГЕРБ в София ще обяснят на гражданите,
Коментари Харесай

Николай Николов: Бюджетът за спорт в София е срам за управляващите в града

Как ръководещите от ГЕРБ в София ще обяснят на жителите, че с 0,2% от общия рекорден бюджет на Столична община, спортът им е приоритет?! Това попита общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов, оповестяват от партията. „Лицемерни са обясненията на съветниците от ГЕРБ. А опитите им в дебатите да защитят тезите си преди гласуването на бюджета бяха неубедителни и нелепи. Нормално е да е по този начин, тъй като числата в бюджета за спорт демонстрират ясно каква е истината“, разяснява Николай Николов, който е член на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия даде образец с разпределението на средствата сред Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ (ПИСТ) и Фондация „Европейска столица на спорта“. „Бюджетът за Дирекция ПИСТ е 155 000 за предходната година. Предполагам, че и за 2019-а ще е същият, защото на никое място в оферти от ГЕРБ бюджет за 2019-а цифрата не е посочено. Фондация „Европейска столица на спорта“ за предходната година има бюджет от един милион лв.. За 2019-а бюджетът й се резервира. София към този момент не е европейска столица на спорта, само че за рекламни събития на ръководството на ГЕРБ са заделени един милион лв.. Аз нямам нищо срещу всеки уикенд от годината да има фестивали, спортни празници и всевъзможни шоупрограми за развлечение на жителите на София, само че не и когато не сме решили належащите проблеми в града ни. Не може Дирекция ПИСТ, през която Столична община обезпечава средства за спорт на децата и младежитев детските градини и учебните заведения, да има бюджет едвам от 155 000 лв. за година. И когато с сътрудниците от Българска социалистическа партия в Столична община приказваме за незаслужено систематизиране на средствата от бюджета, имаме поради тъкмо това. Примерът в спорта е доста явен и е индикативен за бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура, който ГЕРБ прави за поредна година. За 2019-а те се хвалят, че е рекорден. Но по какъв начин са разпределени тези средства и каква е изгодата за жителите? 0,2% за спорт. 155 000 за дейна спортна активност на децата в детските градини и учебните заведения против един милион лв. за рекламни спортни фестивали и празници в града?! Къде е логиката в цялата тази работа? Кое е по-важно – здравето на децата и развиването на българския спорт или рекламата на ръководството? От числата в бюджета излиза, че рекламата на ръководството в изборната година е по-важна“.

Николай Николов уточни, че е извънредно неточно ръководещите в Столична община да спекулират с плануваните разноски в Бюджет 2019 за ремонт на физкултурните салони в учебните заведения в града, тъй като това не значи откриване на нови места в София за всеобщ спорт. „Ремонтът на учебните физкултурни салони попада в бранш „Образование“, изясни той. – Но ремонтът на физкултурните салони в учебните заведения няма нищо общо със спортните площадки за всеобщ спорт. София има голяма потребност от създаване на общински стадиони, площадки, терени, където жителите свободно да може да спортуват. Трябва във всеки квартал да има такива места. Градът се нуждае и от многофункционални спортни зали. С сътрудниците от Българска социалистическа партия в общинския съвет не един път сме предложили в бюджета да бъдат заделени средства за създаване на най-малко две – една в „Младост“ и друга – в „Люлин“. До момента тези наши оферти са като глас в пустиня“.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия добави, че към този момент два пъти представителите на ГЕРБ в Комисията за децата, младежта и спорта отхвърлят негово предложение за слагане на осветяване и видеонаблюдение на съществуващите сега общински спортни площадки, стадиони и терени. „Не разбирам за какво отхвърлят тази концепция. Тук става въпрос и за предварителна защита. Поставянето на осветяване и видеонаблюдение ще попречва хулиганите да чупят, а и ще разреши на жителите да умерено да спортуват до по-късно вечерта“, разяснява Николай Николов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР