Как украинските бежанци да се включат на пазара на труда

...
Как украинските бежанци да се включат на пазара на труда
Коментари Харесай

Украински бежанци си търсят работа у нас

Как украинските бежанци да се включат на пазара на труда в България. С какви компликации се срещат и по какъв начин да си намерят работа?



Около 20 украински дами се включиха в специфичен " Женски кръг " в Ситуационния център " Отворени порти " в София. Целта на самодейността е да подкрепи на украинските бежанки да си намерят работа в България.

Фокусът на тази група е да не са прекалено много дами, защото ние желаеме да им предоставим самостоятелни съвещания. Да обърнем внимание на всички, защото всяка една има разнообразни отзиви, разнообразни търсения. Голяма част от тях е с дребни деца. Тоест би трябвало да можем да забележим какви са вариантите, с цел да са с децата и какви са вариантите на пазара на труда, съобщи Кристина Ронкова от фондация " Дигнита ".

Мероприятието се организира не за първи път и е проведено от Фондация " Дигнита ".

Работят с консултанти по този начин наречения коуч, който им споделя какво търсят работодателите. Как да изготвят своето СV, какви са типичните особености на работодателя в България. След Това наш експерт, експерт по трудово право им споделя за главните закони и условие към бежанки от Украйна. И по-късно им описваме за главните опасности, добави Камелия Димитрова, шеф на Фондация " Дигнита ".

Оксана Калчева е в съюза на украинските юристи. Тя е от Мелитопол, Запорожска област. Заради сигурността си, напуща окупирания град и със фамилията си идва в България. Продължава да води юридически съвещания онлайн.

Има случаи когато хората при неофициална работа, се срещаха с разнообразни компликации, в действителност употреба и принуждение. Затова дойдех тука да чуя квалифицираните експерти, да се срещна по-добре с българското законодателство. В бъдещето де мога да оказвам помощ на хората, добави Оксана Калчева, правист от Украйна.

За множеството украинци главният проблем, обвързван с търсенето на работа, е езиковата преграда.

Градът ни окупиран, тръгнахме до Запорожие, след това с рейс до София. Сега си търсим работа, с цел да можем да се съдържим. По обучение съм счетоводител. Доколкото знам тук мога си потвърдя дипломата, само че въпреки всичко, счетоводството в България и в Украйна има разлика. Това е първия проблем, а втория, главния, езика, показа Татяна от Бердянск.

По време на оживената полемика в Ситуационния център украинските дами се срещнаха опциите си за реализация, кариерна ориентировка и настоящите услуги, които предлага страната.

Така че има сесии особено ориентирани към украинските жители, да усещат оптимално добре да познават своите права, да знаят от какво да се защищават с цел да избягат опасности. И тяхното престояване тук да е оптимално безвредно, сподели още Ернеста Русева от Националната комисия за битка с трафика на хора.

След разискването в " Женските кръгове " украинките ще получат самостоятелни съвещания, където да им оказват помощ да сформират СV и да създадат няколко пробно подавания на документи за работа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР