Как топ инфлуенсърка успя да възмути цяла Италия, да провокира

...
Как топ инфлуенсърка успя да възмути цяла Италия, да провокира
Коментари Харесай

Киара Ферани: Инфлуенсърката, която ще плати глоба от 1 млн. евро заради подвеждаща реклама

Как топ инфлуенсърка съумя да възмути цяла Италия, да предизвика даже гнева на министър-председателя Джорджа Мелони и да докара до интернационален скандал?

Киара Ферани има съвсем 30 млн. почитатели в Instagram.

Работила е като модел и телевизионна водеща, има и дизайнерски колаборации с марки като Dior и Chanel. Днес Ферани употребява платформата си както за рекламни акции и продажба на лични артикули, по този начин и за привличане на внимание към благотворителни дела.

Последният ѝ опит обаче се трансформира в цялостна репутационна и финансова злополука - и е образец за огромните проблеми към регулацията на онлайн инфлуенсърите.

36-годишната Ферани ще би трябвало да заплати санкция от над 1 млн. евро, откакто италианската Служба за защита на конкуренцията я упрекна в жестоко заблуждение на обществеността, за персонална финансова полза.



Всичко стартира малко преди Коледа 2022, когато Киара Ферани афишира нова рекламна акция - продажба на " дизайнерски " италиански сладкиши, чиито доходи сякаш отиват за финансирането на детската болница " Реджина Маргарита " в Торино.

" Pandoro Pink Christmas " на компанията Balocco се продава на цена от 9 евро - над 2 пъти по-скъпо от класическия сладкиш, единствено поради колаборацията с Ферани. В пакета има розова пудра захар и образец с формата на очи с дълги мигли, с които сладкишът може да се доукраси.

Посланието на акцията е мощно прочувствено: купуваш по-скъпия артикул, брандиран от инфлуенсърката, а парите отиват за здравна инсталация за деца с онкологични болести.

Макар тя да дава обещание да подари общо 1 млн. евро, сходна сума по този начин и не е постъпила в здравното заведение.

В реалност производителят на прословутото пандоро Baloccо e направил подаяние за болничното заведение - само че това се е случило 6 месеца преди началото на акцията с Киара Ферани.

И дарението е с закрепена сума - единствено 50 000 евро. Тя не се усилва съразмерно на продажбите на коледния " първокласен " сладкиш.

Скандалът стартира да набира мощ, откакто италианската работа за защита на конкуренцията (AGCM) открива, че потребителите са били заблудени.

Разследването потвърждава, че покупките им не са съдействали за финансирането на здравното съоръжение на " Реджина Маргарита ".
Фалшивата реклама е злоупотребила с " чувствителността на потребителите към благотворителните начинания, изключително към тези, които оказват помощ на деца с тежки болести ".Внушението, че приходите ще бъдат дарени на болничното заведение, участва в разнообразни медийни известия, в това число върху опаковката на " Pandoro Pink Christmas " и в разнообразни изявления на Ферани в каналите ѝ в обществените мрежи.Това е нарушаване на Кодекса за отбрана на потребителите на Италия и съставлява нелоялна комерсиална процедура.Фирмите на Киара Ферани са получили над 1 млн. евро за използването на нейния облик и за основаването на наличието в рекламната акция Pandoro Balocco Pink Christmas - без да дарят нищо от тях на болничното заведение.Освен че те ще бъдат принудени да върнат тези доходи под формата на санкция, производителят Balocco също ще би трябвало да заплати 420 000 евро за това, че е взел участие в подвеждащата акция.
Ферани реагира на санкцията с изказване, в което се обръща към почитателите си - съвсем разплакана.

Тя твърди, че позволила " добросъвестна неточност, като е свързала комерсиална активност с щедрост ".

Според нея наложената ѝ санкция е " непропорционалната и несправедлива " - за това и ще апелира решението на антитръстовия орган AGCM.

Гневът към случая предизвика мощна социална реакция, като стигна даже до премиера Джорджа Мелони.

През уикенда италианският министър председател се изрече против инфлуенсърите, които популяризират " скъпи сладкиши, които карат хората да имат вяра, че са за благотворителна идея ", представена от BBC, без съответно да посочва името на Ферани.

Асоциацията на потребителите Codacons съобщи, че ще заведе правосъден иск за обезщетение на всички, които са купили сладкиша, смятайки, че по този начин подаряват пари за детската болница в Торино.

Организацията добави още, че ще подаде тъжби до 104 италиански прокурори с изказвания за машинация при усложнени условия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР