Как така цената на даден продукт нараства двойно повече по

...
Как така цената на даден продукт нараства двойно повече по
Коментари Харесай

Ако производител продаде даден продукт за 10 лв. във веригата, то няма право да продава на други оператори на по-ниска цена

" Как по този начин цената на даден артикул нараства двойно повече по пътя до търговеца. Някой някъде крие или злоупотребява с монополното си състояние ".

Това съобщи пред БНР доцент доктор Славчо Петров - ръководител на  Федерацията на самостоятелните синдикати в хранително-вкусовата индустрия към КНСБ. 

Според него ако има повече от 25-30-40% надценка - това е далавера. Той е безапелационен, че търговската надценка би трябвало да е регламентирана. Трябва да има таван на надценките, не таван на цените, изясни синдикалистът в изявление за предаването " Преди всички ". 

" От близо месец полемики стана ясно къде е заровено кучето. Фермерите споделят какъв брой им коства млякото, на каква цена го продават, преработвателите споделят на каква цена го изкупуват, на каква доходност работят, оттова нататък комерсиалните вериги се крият зад комерсиалната загадка и не показват никакви числа. Някой да изясни - откакто комерсиалните вериги не споделят какво наслагват по веригата на доставките, та цената на крайния артикул да е с 40-50-60, от време на време до 100% надценка ", разяснява доцент Славчо Петров.

Той акцентира, че има най-различни клаузи в договорите, които производителите са длъжни да съблюдават. Ако не са ги приели, те просто не им продават продукцията. 

Петров уточни какво му е споделил производител по въпроса за договорите - " Ако аз откажа изискванията на огромните търговски вериги да продавам при тях, аз би трябвало да понижа производството с 1/3 и да съкратя 1/3 от чиновниците ". 

По думите му делът на огромните търговски вериги се движи сред 50-60% до 80% за някои от продуктите. Това привилегировано състояние им дава опция да залагат най-различни условия в договорите, които доставчиците и преработвателите са длъжни да съблюдават, означи доцент Петров и добави, че в тях има скрити елементи.

В договорите има клаузи, които разпореждат, че в случай че продаваш даден артикул на 10 лева във веригата, то нямаш право да продаваш на други оператори на по-ниска цена, даде образец той пред БНР. 

Според него тези контракти би трябвало съществено да се прегледат от юридическа позиция. По думите му в тях няма равнопоставеност. 

" Някой би трябвало да мисли за закона, за българските производители и за земеделието ", безапелационен бе доцент Петров.

Производителите са недоволни, потребителите са недоволни, единствено веригите мълчат, добави той. 

Относно контролните органи синдикалистът акцентира:  " Комисия за защита на конкуренцията и Национална агенция за приходите мълчат. /.../ БАБХ - къде са и те, и Национална агенция за приходите - къде е връзката качество - цена ". 

За страдание, не тая очаквания, че със сегашните инспекции ще се получи някакъв позитивен резултат за потребителите и производството, изрече мнението си той и добави:

" Трагичното е, че никой не смее и всичко минава през мантрата " пазарна стопанска система ". Държавата и нейните контролни органи са за това ". 

" Опасявам се да не е следващият избирателен фишек. Като минат изборите, в случай че някой се ускори в Народното събрание да продължи тази полемика и най-много да реши този проблем - бих бил окуражен, само че към този момент не съм ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР