Как светът реагира на „историческото“ кацане на Индия на Луната?

...
Индия стана първата страна, която приземи космически кораб близо до
Коментари Харесай

Индия стана първата страна, която приземи космически кораб близо до южния полюс на Луната, след като Chandrayaan-3 на Индийската организация за космически изследвания кацна в сряда.

Мисията се разглежда като важна стъпка за по-нататъшно изследване на Луната и репутацията на Индия като космическа сила, тъй като страната става четвъртата нация, успешно приземила космически кораб на Луната след Съединените щати, Китай и Русия.

Ето някои ключови реакции от цял ​​свят:

Индия

„Този ​​момент е незабравим. Това е феноменално. Това е призивът на развита Индия. Това е призивът за победа за нова Индия“, каза индийският премиер Нарендра Моди след успешното кацане.

Лидерът на индийската опозиция Рахул Ганди също отпразнува успеха на Chandrayaan-3, наричайки го резултат от „огромна изобретателност и упорита работа“ на научната общност в страната.

„От 1962 г. космическата програма на Индия продължава да достига нови висоти и да вдъхновява поколения млади мечтатели“, публикува той в платформата на социалните медии X.

Русия

Президентът Владимир Путин нарече кацането на Луната „впечатляващо“ постижение дни след като собствената мисия на Москва се разби.

„Това е голяма крачка напред в изследването на космоса и, разбира се, свидетелство за впечатляващия напредък, постигнат от Индия в областта на науката и технологиите“, се казва в изявление на Кремъл.

Южна Африка

Президентът Сирил Рамафоса поздрави Индия за историческото кацане на Луната.

„Това за нас, като семейство БРИКС, е важен повод и ние се радваме с вас. Ние се присъединяваме към вас в радостта от това голямо постижение“, каза Рамафоса, имайки предвид коалицията от икономики БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Непал

Премиерът Пушпа Камал Дахал приветства кацането на Луната като „исторически“ момент, като каза: „Поздравявам министър-председателя Шри Нарендра Моди-джи и екипа на ISRO на Индия за успешното кацане на Чандраян-3 на повърхността на Луната днес и отприщване на историческо постижение в науката и космическите технологии.“

Европа

Йозеф Ашбахер, генералният директор на Европейската космическа агенция, описа кацането на  Chandrayaan-3 като „невероятно“ събитие.

„Какъв начин да демонстрирате нови технологии и да постигнете първото меко кацане на Индия върху друго небесно тяло“, каза той. "Много добре. Напълно съм впечатлен.“

Съединени щати

Бюрото по океаните и международните екологични и научни въпроси към Държавния департамент на САЩ заяви, че успехът на Chandrayaan-3 ще задвижи „въображението“ на хората в бъдеще.

„Вашият успех ще задвижи въображението и ще освети бъдещето на хората по света“, публикува отделът в X, известен преди като Twitter.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан също похвали това, което той нарече „историческо кацане“.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР