Как смятате, защо на сватбите е прието да се скандира

...
Как смятате, защо на сватбите е прието да се скандира
Коментари Харесай

Защо на сватбите се вика „Горчиво“?

 младоженци

Как смятате, за какво на сватбите е признато да се скандира „ Горчиво, горчиво “, което служи като подкана за целувка сред младоженците? Хайде да го изясним:

Трябва да отбележим, че някои родители, както от страната на жениха, по този начин и от страната на булката, са леко тъжни, тъй като им е мъчно да осъзнаят, че детето им се дами. Но пък и на младите не им е до смях – пияните посетители непрекъснато крещят тази дума, заставяйки ги до безкрайност да се целуват един различен.

Но да се върнем към тематиката. Съществуват няколко версии за произхода на тази традиция. Според най-известната от тях преди време булката обикаляла измежду гостите с поднос в ръка. Гостът слагал пари в подноса, взимал чаша вино от там, отпивал и извиквал: „ Горчиво! “ Един тип по този начин потвърждавал, че в чашата му има вино. А тези, които оставяли и златни монети в подноса, имали право да целунат невестата.

Според друга доктрина традицията идва от антична Русия. В далечни времена била измислена игра, наречена „ Горка “ (хълм). Правилата били следните: в дома на родителите на булката изграждали приблизително висок снежен рид, който заливали с вода.

На неговия връх качвали невестата, а до нея се намирали всичките ѝ приятелки. Младоженецът трябвало да се добере до бъдещата си жена, минавайки през нейните приятелки с крясъци „ Горка! “, за да я целуне. Приятелите на младоженеца и девойките също се целували.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР