- Как смееш да отидеш срещу тоя борец, който е

...
- Как смееш да отидеш срещу тоя борец, който е
Коментари Харесай

На Мишкин Ден Празнуват Мъжете С Това Героично Име! Има И Строги Забрани

- Как смееш да отидеш против тоя герой, който е прочут в целия свят?

Нестор дал отговор:

- Велика и непобедима е силата на моя Христос!

Като чул името Христово, императорът се разгневил и му заповядал да отиде на битка с Лий. Момъкът се прекръстил, впуснал се в битка с Лий и го победил. От високия подиум го хвърлил върху копията долу, както той по-рано хвърлял другите и изключително почтените християни.

Разярил се императорът. Веднага издал заповед: Нестор да бъде обезглавен. Изложени били две учредения: Нестор е християнин. Нестор е умъртвил Лий, любимеца на императора.

Този ден е прочут измежду народа като Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене), това е национален празник с езически генезис. Легендите са доста. Според една Св. Нестор промушил с копие корема на боеца Лий и оттова изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък споделя, че мишките се пръкнали на белия свят от самия демон, когато помирисал тамян.

По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазва с тиня или тор огнището и пода на зимника. На Мишкин ден дамите не бивало да употребяват остри предмети, да режат с нож или ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят самун, с цел да не косят мишките облеклата и посевите с острите си зъби.

В някои краища на България на този празник се подготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали вкъщи, с цел да не ядат мишките хляба на хората. И за мъжете има някои забрани през тези дни - да не загребат жито от хамбара, да не ронят даже едно зърно от събраната царевица. Вярва се, че в случай че в някоя къща се появят доста мишки, значи в нея има кражба, т.е. някой от къщата краде и изнася на открито.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ МЪЖЕТЕ, НОСЕЩИТЕ ИМЕТО НЕСТОР

2. Св. Димитър Басарбовски († 1685 г.)

3. Св. мъченици Капитолина и Еротиида († 304 г.)
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР