Как си представяте умната класна стая? Така наречената SMART… Е,

...
Как си представяте умната класна стая? Така наречената SMART… Е,
Коментари Харесай

Когато новата учебна година започва с умна класна стая, подсигурена от ВИВАКОМ


Как си представяте умната класна стая?

Така наречената SMART…

Е, не като шарж на елегантна дама, с високо чело и съвременни очила, нали? Нито с дизайн като кабина на галактически транспортен съд или най-малкото – като вътрешността на пилотски отсек с доста екрани и бутони. Или пък – с преподавател робот?

Това към момента са фантазии, само че съвършената класна стая би трябвало да е уютно място, в което учителят идва за своя образователен час откакто е подготвил своя нов материал с образен метод - видиа, клипове, показани на интерактивната дъска или на мулти тъч екран в напълно оборудвана интерактивна класна стая.

Като в това време, квалифицираната от него информация се предава и се следи от таблетите на учениците. Така те ще могат да вземат участие интензивно в този развой, отговаряйки на въпроси и проби, постъпващи от преподавателя по време тутакси. Оказва се, че видео наличието на урока се приема доста по-добре от учениците и те стават доста по-ангажирани с тематиката, когато я асоциират с избрани облици и сюжети.

Оказва се, че компанията ВИВАКОМ е, може би, първата, която открива тази ниша в образованието и освен като бизнес, само че и като равнопоставен сътрудник, започва самодейността си при започване на 2016 година в поддръжка на знаещите и можещите. ВИВАКОМ за този къс интервал от време към този момент е навлязла с тези нови технологии в учебните заведения.

[b]Новото потомство деца работят в цифровия свят ежедневно[/b]

Нашата цел е да включим силата на децата и тяхното внимание в тези занимания, без значение дали ще си служат с таблети или със смарт телефони, само че с просветителна цел, съобщи пред БГНЕС Ивелина Петрова, старши експерт Бизнес развиване и Корпоративни продажби във ВИВАКОМ. И продължи: по този метод те ще могат да усвояват доста по-добре образователния материал, който им е преподаван от учителите. Така оказваме помощ на детски градини и учебни заведения като техни сътрудници да интегрират пълноценно децата в образователния развой и да задържат тяхното внимание, тъй като това се оказва много мъчно. Класическият метод, по който протича един образователен час по география или история, да вземем за пример, към този момент не е задоволителен, с цел да провокира интерес измежду учениците. Тук се касае и за активиране на тяхното отношение, на креативния развой при асимилиране на образователния материал. Това допуска да бъде предизвикано тяхното любознание и децата откакто се върнат от учебно заведение в къщи не просто да заучават урока, а да търсят нова и нова информация към него, акцентира Ивелина Петрова.

[b]В актуалния свят печелим с изключение на всичко друго и време[/b]

Модерният преподавател към този момент не носи тетрадки с контролните на учениците си в къщи, с цел да ги ревизира, а още в учебно заведение, в онлайн режим ще прави оценка след теста подготовката на възпитаниците си. Това изключително важи за предмети като математика, информатика, химия, физика, биология, география, история. Същата методология се отнася и за домашната работа на учениците – те получават своите задания в онлайн режим по време тутакси и от къщи могат да изпращат своите отговори на учителя, изяснява Ивелина Петрова. В този смисъл, умната класна стая към този момент е на всички места, защото информацията от часовете са в умните телефони и таблети, които съвсем постоянно са с учениците, твърди тя.

[b]На помощ идват и web основаните облачни технологии[/b]

В едно учебно заведение може да се споделя всякаква потребна информация от просветителния развой, само че това може да става и сред самите учебни заведения в България – забавни уроци, новаторски разработки по тематика на самите възпитаници, показани в 3 D визуализации, реферати по избран проблем в науката и други В такава облачна платформа могат да бъдат включени няколко учебни заведения, с доста по-голяма публика. Учениците ще имат основани сметки и когато и да е в облачното пространство за несъмнено учебно заведение или група учебни заведения ще споделят интересуващата ги информация, ще прибавят нови и нови обстоятелства по тематиката или за избран урок, коментира Ивелина Петрова.

Говорим в бъдеще време, само че това не е напълно тъкмо.

[b]ВИВАКОМ към този момент дава такива услуги на училищата[/b]

Част от тях са в работен режим, действителност са и според от интереса и потребностите всяко от тях може да избра една или друга алтернатива. Всяко учебно заведение според от това какъв е броят на интерактивните класни стаи или броят на учителите и учениците, обхванати в това съвременно образование, може да избира дали да работи с преносими компютри, таблети и да получи самостоятелно решение за образователния развой от ВИВАКОМ.

„ Ние предоставяме интернет средата през 4G мрежата или WI-FI ”, разяснява Ивелина. Като прибавя, че от ВИВАКОМ могат да изградят и WI-FI връзката, само че всичко зависи от желанията и съответния проблем като задание. От компанията също оферират образование на място във всяко едно учебно заведение – квалифицирани експерти отиват там и организират лекции, които постоянно минават под формата на полемики със самите преподаватели. Така те научават по какъв нов метод да провеждат уроците си, по какъв начин да изпращат тестванията на учениците, да форматират и цифровизират материала, който желаят да бъде преподаван на учениците. Това е изключителна опция за учителите, тъй като за част от тях тези умения ще са нещо ново. А от ВИВАКОМ като същински сътрудници ще бъдат непроменяемо до тях – със препоръки и експертна помощ.

Но налични ли са тези мечтани от всеки възпитаник съвременни класни стаи за самите учебни заведения, които, за жалост, изпитват непрестанен дефицит на средства? Коректният отговор е: не е елементарно, само че не е и толкоз мъчно.

[b]На помощ идват доста стратегии на МОН, по които учебните заведения могат да аплайват за средства[/b]

Тези дни завърши следващата от тях, а от ВИВАКОМ са помогнали на редица учебни заведения да аплайват по нея и да получат мечтаните пари. Примерно, всяко едно учебно заведение за внедряване на облачна платформа може да си обезпечи по стратегия от МОН от 1500 лева до 2500 лева По-същия метод се кандидатства и за съоръжение, за WI-FI създаване – 25 хиляди лева е таванът на сумата, която може да получи едно учебно заведение. Към просветителното министерство има доста стратегии, свършват едни, стартират други и според от желанията не е непостижимо за което и да е от учебните заведения да се опита да си ги набави.

Предполага се, че от идната година всеобщо в учебните заведения ще се употребяват и електронните дневници, които разрешават в действително време учителят да изпраща информация до родителите, до шефа или до заинтригувани лица по отношение на наличието, триумфа и държанието на учениците. Това съставлява също една облачна платформа, която се употребява към този момент от много учебни заведения у нас.

За нас най-ценното в новите технологии, които предоставяме е онлайн връзката сред учителите и учениците, обръща внимание Ивелина Петрова. Защото урокът може да се прочете от всеки, само че обмяната на отзиви сред учител и възпитаник е основна част от образованието. В тази връзка и учителите научават нови неща от своите ученици. Скоро прочетох изявление със притежателя на „ Лего ”, който съобщи, че в тяхната компания непрестанно канят деца на срещи, с цел да имат противоположната информация – какво на тях им е забавно, с цел да съобразят това при правенето на новите планове, уточни Ивелина Петрова.

От университетите също демонстрират интерес към нашите оферти и нови решения, означи Антон Крантев, старши експерт Бизнес развиване във ВИВАКОМ. Всеки от тях може да реши какъв брой могат да влагат в модернизиране, а думата cloud е доста известна – това към този момент се залага в образованието на всеки един студент, изключително в развитите страни, без значение в каква сфера е ориентирано образованието, това би трябвало да стане действителност и у нас, изрази вяра той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР