Как ще се развиват инженерните и софтуерните специалности в близкото

...
Как ще се развиват инженерните и софтуерните специалности в близкото
Коментари Харесай

Лекции за предизвикателствата в ерата на дигитализацията

Как ще се развиват инженерните и софтуерните специалности в близкото бъдеще, къде се намира България в класацията по цифрова просветеност по отношение на другите страни в Европейски Съюз, по какъв начин ще бъдат предпазени хората, чиито работни места ще бъдат заети от роботи. По тематиката Министрите на образованието и на обществената политика и на водача на КНБС изнесоха лекции в Софийския университет.


Според Красимир Вълчев висшите учебни заведения би трябвало да трансформират старите си инженерни специалности, с цел да отговорят на процеса на цифровизация. В същото време обаче едвам 2500 дванайсетокласници от над 55 хиляди тази година ще се явят на матура по математика, установи министър Вълчев.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Няма по какъв начин ние да захраним инженерно-технически специалности, софтуерни специалности, в случай че нямаме базовите математически умения. И това е един от огромните диалози - какво вършим с резултатите по математика, там са най-притеснителните резултати.
Според Пламен Димитров пък е необяснимо по какъв начин сега 54 % от учебните заведения ни нямат достъп до WiFi.

 130 български общини се записаха в първия ден за безвъзмезден безжичен интернет 130 български общини се записаха в първия ден за безвъзмезден безжичен интернет
Сто и тридесет български общини се записаха онлайн още през първия ден от стартирането на портала WiFi4EU за финансиране на планове за безвъзмезден безж...
Пламен Димитров, ръководител на КНСБ: Българинът е най-зле, под 30% е цифровата просветеност на популацията в България. Още цифри мога да кажа, с цел да мислим - 32% от българите в никакъв случай не са влизали в Интернет.
В същото време към 40%, най-вече младежи, безусловно живеят в интернет, сподели Димитров и по този начин цифровото разделяне в обществото ни е голямо. Според обществения министър Бисер Петков страната към този момент мисли за последствията от дигитализацията, когато поради роботизацията доста хора ще останат без работа.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: МТСП приготвя план на закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система като този закон цели да насърчи общественото предприемачество и да подкрепи лицата от всички уязвими групи.
Министрите се ангажираха да приказват за тези проблеми и в другите ни университети.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР