Как ще се действа след извънредното положение беше обявено след

...
Как ще се действа след извънредното положение беше обявено след
Коментари Харесай

Извънредното положение пада, но част от мерките му остават

Как ще се работи след изключителното състояние беше оповестено след изключителното съвещание на Министерски съвет от финансовия министър Владислав Горанов и сътрудниците му Данаил Кирилов, Кирил Ананиев и Росен Желязков

© Министерски съвет Извънредното състояние свършва, само че след края му на 13 май, доста от здравните и социално-икономическите ограничения ще останат да работят за друг интервал до края на годината. Това планува законопроект, който беше признат на изключително съвещание на Министерски съвет (МС) в понеделник вечерта. Промените най-общо влизат в закона за здравето и през него се редактира главно Закона за изключителното състояние (но с допълнено име), само че и куп други, и ще бъдат импортирани в Народното събрание във вторник.

" Преминаваме към последователно възобновяване на социално-икономическия живот ", сподели финансовия министър Владислав Горанов, който дружно с сътрудниците си Кирил Ананиев, Данаил Кирилов и Росен Желязков показаха законопроекта след изключителното съвещание на Министерски съвет. Горанов изясни, че правилото е да се запазят всички ограничения, които имат значително отражение върху икономическия живот, рестриктивните мерки в стопанския оборот, както и обществените стратегии, които дават опция за по-плавно прекосяване през епидемиологичната конюнктура. Накратко, здравният министър отново ще лимитира придвижването на хора и работата на бизнеси, страната резервира поддръжка в жанр 60/40, само че се вкарват и няколко нови варианти, като година без такса за стопаните на плажове, и съдилищата ще проработят напълно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Не изключително състояние, а изключителна епидемиологична конюнктура

В проектозакона за здравето е въведен нов текст, посредством който по предложение на основния държавен здравен контрольор здравният министър може да вкарва изключително състояние при епидемии от тежки заразни болести. В такива случаи може да бъде разпоредена наложителна изолираност и карантина на инфектираните и контактните лица, която пък може да се апелира в съда. Обжалването обаче не стопира заповедта. Така заложената опция на подлагане на наложително лекуване въз основата на субективна преценка ( " всички други случаи " ) може да се трансформира в рисково оръжие, защото се предлага жалбата да не стопира осъществяването, като изненадващо, за разлика от други закони този път липсва текстът: " в случай че съдът реши друго ".

Условията и редът за карантина на влезнали от други страни с епидемиологични болести жители ще се дефинира с разпоредба на здравния министър.

Без концесионни такси за плажовете

Изцяло нов текст има и за стопаните на плажовете: страната ще може да понижи и до 100% (т.е. напълно да опрости) дължимото за тази година от концесионер или наемател. Такава концепция към този момент беше споменавана от туристическия министър Николина Ангелкова с концепция за привличане на клиенти с по-евтини чадъри и шезлонги и като отплата за раздалечаването им. Но в в този момент оферти законов текст критерии за отстъпката няма и туристическият министър ще има субективно право да реши на кое сдружение какъв брой да понижи задължението към страната. Същевременно се споделя и че концесионерите и наемателите могат да понижават цените на чадъри и шезлонги или да ги дават гратис, само че без да е обвързано като обвързване с вероятно намаляне на такси.

Работодателите - с права като в този момент

Всички нови варианти, въведени в Кодекса на труда поради изключителното състояние, не престават да важат и " при оповестена епидемиологична конюнктура ". Това значи, че и след 13 май т.г. работодателите ще могат заради епидемията да преустановяват работа на цялото дружество, на част от него или на обособени работници/служители, едностранно да постановат надомна работа или работа от разстояние или да откриват ненапълно работно време на това съображение, надлежно едностранно да постановат на служащите и чиновниците използването на платения годишен отпуск при спряна работа. Аналогични промени се оферират и Закона за държавния чиновник.

Новост е, че през 2020 година неплатеният отпуск до 60 работни дни годишно се зачита на трудов и застрахователен стаж. Това ще важи единствено за тази година, другояче правилото е за най-много 30 дни.

Мярката 60/40 ще продължи да работи до 30 юни.

Без запори до 13 юли

Според плана запори върху трудови хонорари и пенсии няма да се постановат до два месеца след изключителното състояние, т.е. до 13 юли, с изключение на за отговорности за прехрана и за вреди от непозволено увреждане. В останалите случаи след 13 май към този момент ще могат да се постановат запори върху банкови сметки, да се правят описи, а всички спрени обществени продани и въводи във притежание, оповестени от държавните и частните правосъдни реализатори, се насрочват отначало, без да се дължат нови такси и разходи, написа в плана. На конференцията обаче правосъдният министър разгласи, че министър председателят е изискал въобще да не могат да се постановат запори идните два месеца.

Отпадат рестриктивните мерки върху нотариалните производства, които за времето на изключителното състояние бяха сведени единствено до " неотложните ".

Съдът ще работи

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в цялостния й обсег, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов и посочи: ще се гледат освен незабавните каузи, а всички каузи.

Още невисок наем за държавни и общински парцели

С два месеца след изключителното състояние се удължава пълномощието на министрите, регионалните шефове, общинските препоръки и други, дали чартърен дължавни, надлежно общински парцели, да понижават размера на наема или напълно да освобождавата от заплащането му наемали или ползуватели, които са били принудени да спрат активността си поради изключителното състояние. Въвежда се обаче ново условие - наемателите и ползувателите да потвърдят с финансови и други документи ограничението или преустановяването на активността.

Без външно оценяване за IV и X клас

По време на брифинга стана ясно, че тази година няма да има държавно външно оценяване за учениците от IV и X клас, а компетентността им ще се ревизира наесен след началото на новата образователна година.

Евросредства за битка с последствията от ковид

За спомагателни два месеца остава в действие разрешението ръководещите органи на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове да могат да променят едностранно контракти за безплатна финансова помощ, да отпускат средства при опростени правила, както и да трансферират суми от една оперативна стратегия към друга.

Създава се нов текст, съгласно който с стимулирано мнение ръководителят на даден ръководещ орган ще може да приключи към този момент отворена процедура за кандидатстване, тъй че средствата да могат да се употребяват за справяне с последствията от ковид. Така да вземем за пример ще може да се усили бюджетът на схемата за даване на безплатни средства за микро и дребните компании в размер от 3 до 10 хиляди лв..

Също с два месеца се удължава и наредбата, съгласно която Закона за публичните поръчки не се ползват при покупки на хигиенични материали, дезинфектанти, медицински произведения, персонални защитни средства, както и медицински произведения, здравна и лабораторна инсталация. Въвежда се и изключение за всички свързани с застраховане на противоепидемичните ограничения транспортни услуги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР