Как ще приключи за Италия 2022 година в икономически план?

...
Как ще приключи за Италия 2022 година в икономически план?
Коментари Харесай

Италия се възстановява икономически по-успешно от други страни

Как ще завърши за Италия 2022 година в стопански проект? Ще има ли ненадейно възобновяване или ще бъде открит спад като въведения към криза през 2023 година?

Макар че данните за инфлацията приканват към по-голяма нерешителност, повишаването на потребителските разноски е на много високо ниво (+12,8 на 100 съгласно ноемврийските данни) и покачването на цените поради коледното извършване на покупки е реалност, тъй че са налице сигнали за възобновяване на стопанската система, и то много по-успешно в сравнение с в други европейски страни.

Факт е, че данните за брутния вътрешен артикул (БВП) изненадват, макар че четвъртото тримесечие още не е завършило и не липсват и по-песимистични прогнози, написа италианското профилирано издание " Мъни ", представено от Българска телеграфна агенция.

Изменението на Брутният вътрешен продукт на Италия за 2022 година се равнява на +3,9 на 100, сочат последните оповестени данни за италианската стопанска система на Националния статистически институт (Istat) от 30 ноември.

" Пълната оценка на тримесечните доклади за облагите и загубите удостоверява смисъла на растежа на италианската стопанска система през третото тримесечие на 2022 година, плануван още при октомврийските предварителни данни. Всички съществени съставни елементи на вътрешното търсене са нарастнали, като крайното потребителско ползване се е нараснало с 1,8 на 100, а закрепените брутни вложения - с 0,8 на 100. Вносът и износът също са се повишили, надлежно с 4,2 на 100 и 0,1 на 100 ", регистрира статистическият институт.

Следователно, в случай че се вземат поради тези данни, се обрисува обнадеждаваща картина на възобновяване за националната стопанска система в края на годината. Колко ще навакса италианската стопанска система? Международният валутен фонд (МВФ) предвижда, че Италия ще завърши годината с нарастване на Брутният вътрешен продукт от 3,8 на 100, при приблизително предстоящо ниво от към 3,7 на 100, съгласно прогнозите на рейтинговата организация " Мудис “ (Moody’s) от ноември.

С тази наклонност Италия е напът да приключи една отлична година и то даже с напредък, преизпълнен записания в колоса Китай, разяснява Федерико Фубини от в. " Кориере каузи сера ". Въпросът, който си задава и самият Фубини, обаче е дали Италия просто не се възползва от огромния " отскок " след КОВИД-19 или са налице основите за възобновяване и през 2023 година.

Идната година ще е същински тест за италианската стопанска система, която ще се сблъска с високите цени на електрическата енергия, газовата рецесия, темпа на задействане на проекта за възобновяване и резистентност (който в този момент наподобява колеблив), изпълнимостта на заложените в бюджета цели.

Междувременно обаче някои числа са недвусмислени. Данните на Европейска комисия да вземем за пример свидетелстват, че от края на 2019 година до края на 2022 година промените на износа в стойност, изчистена от сезонни съмнения и еднократни фактори, са " възнаградили " в най-голяма степен Италия - с +8,8 на 100 по отношение на +0,9 на 100 за Германия, +2,5 на 100 за Франция и +7,3 на 100 за Испания.

Последните макроикономически данни за Индекса на мениджърите по доставките (PMI) сочат, че Италия е записала 49,5 пункта през ноември по отношение на 49,3 пункта за Франция и 46,1 пункта за Германия.

Много е значимо обаче да бъде овладян несъразмерният възторг, счита Фабрицио Баласоне от " Банка д‘Италия " (Banca d’Italia). Според него Брутният вътрешен продукт ще се свие през настоящото тримесечие и ще нарасне в средата на 2023 година, само че с по-бавни темпове, в сравнение с през предходните две години.

След това на дневен ред идва въпросът какво ще се случи с дълга: с повишението на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) дълговата тежест върху страната се усилва и на държавното управление може да се наложи да изтегли нови заеми.

Трудно може да се планува по какъв начин ще се развие газовата и енергийна рецесия като цяло. Цените не престават да са доста високи и започващата зима ще тества действителната дарба на Европа, и в частност на фирмите, да се оправят без Русия.

Друга огромна незнайна се крие в проекта за възобновяване и резистентност. Без усвояването на средствата от Брюксел, Италия не може да се надява на благонадежден стопански прогрес, каквито и други позитивни трендове да са налице.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР