Как ще изглежда партньорството между AББ България и еМобилити Интернешънъл

...
Как ще изглежда партньорството между AББ България и еМобилити Интернешънъл
Коментари Харесай

Градивното партньорство между два лидера в електромобилността

Как ще наподобява партньорството сред " AББ България " и " еМобилити Интернешънъл " АД, каква е неговата цел, какъв резултат очаквате?
Стефан Спасов : Всеки оператор на зарядна инфраструктура за електрически транспортни средства има съществена цел да дава качествена услуга на потребителите си. Това значи няколко неща - застраховане на пътната мрежа със зарядни станции, даване на надеждна и ценово конкурентна услуга и поддържане на оптимална скорост на зареждане. Разбира се, положителната техническа обезпеченост е наложителна, с цел да може зарядната услуга да е постоянна и предвидима. Това важи в доста по-голяма степен за бързозарядната инфраструктура и е сериозно от потребителска позиция. Бързозарядните станции са подобаващи както за бизнес клъстери и ритейл вериги, по този начин и за извънградски местоположения, където e изцяло допустимо да няма различна зарядна станция в обсега на оставащия пробег на потребителя и за това е от основно значение станциите да работят безотказно.

Още при стартирането на нашата мрежа - Eldrive, преди повече от 6 години, искахме да работим с снабдител, който да е водач на международно равнище, и разумният избор беше AББ. Към днешна дата разчитаме на AББ за доставките на бързозарядните станции в мрежата Eldrive освен в България, само че и на другите пазари, на които оперираме - Румъния и Литва. Това приказва сносно за позитивния резултат от нашето партньорство и степента ни на задоволеност като оператор от станциите на AББ.

Ангел Димитров : Партньорството сред AББ и Eldrive се зароди напълно естествено още през 2016 година. Събра ни общата цел и ентусиазмът да бъдем основоположниците на развиването на електромобилността в България. AББ тогава към този момент беше потвърдила невижданото си водачество в сектора в международен проект и в композиция със сериозното си локално наличие (AББ има над 2500 чиновници в България и оперира с централен офис в София и четири клона на компанията в страната) способства за сигурността, нужна на тогава започващата новаторска компания Eldrive.

Стандартната и елементарна връзка сред снабдител и клиент последователно еволюира в много съществено интернационално партньорство. За него способстваха редица общи начинания като: създаването на напълно новаторски за фирмите ни и местни банки способи на финансиране, взаимен модел за поддръжка и сервизиране, взаимни маркетингови интензивности, имплементиране на редица новаторски услуги като Autocharge да вземем за пример. В момента партньорството ни се разраства в Румъния и Литва с към този момент конфигурирани много зарядни станции в мрежата на локалните сдружения на Eldrive. Както няколко пъти към този момент споделих, един от главните взаимни фокуси ще бъде върху построяването на бързозарядни хъбове за зареждане на електрически коли в интерес на задачата ни да изградим бъдеще на по-интелигентна, надеждна и безвредна подвижност без излъчвания, налична за всеки и на всички места.
Реклама Как оценявате настоящето положение и равнище на развиване на зарядната инфраструктура в България?
Стефан Спасов: Краткият отговор е - положително. От позиция на брой зарядни точки към брой регистрирани електрически транспортни средства България записва 1 към 5, което е междинното равнище за Европейски Съюз. Не по този начин стоят нещата в частта на брой обществени зарядни точки на 100 км пътна инфраструктура, където към момента изоставаме. Въпреки това мрежата на Eldrive е най-голямата в България, разполага с национално покритие и цялостна обезпеченост през шпации от 60 до 100 км на главните пътни направления с бързозарядни станции. Същевременно се усилва междинната скорост на зареждане на наличната инфраструктура, тъй като се усилват и опциите на новите модели електрически автомобили. Ако всеобщите модели електрически автомобили от миналата генерация позволяваха бързо зареждане с оптималната скорост към 40-50 kW електрическа енергия за час, в този момент този индикатор се е вдигнал на 70-100 kW.

Ангел Димитров: Ще се съглася напълно с мнението на господин Спасов, като бих добавил, че в съпоставяне със съседите ни сме сносно, спрямо Европа като цяло сме в средата, а по отношение на мощно развитите страни в тази област като Нидерландия има много какво да се реализира идните години.
Има ли дисбаланс сред търсенето и предлагането?
Стефан Спасов : Темповете, с които развиваме зарядната инфраструктура в нашата мрежа, съзнателно изпреварват нарастването на електрифицирания автопарк. По този метод подсигуряваме, че с поетапното нарастване на електрическите автомобили по пътищата наличната зарядна инфраструктура в Eldrive ще може да задоволи потребностите. Целим да изградим гръбнака на сериозната зарядна инфраструктура авансово, с цел да можем да надграждаме и развиваме предлаганата от нас услуга, а не да догонваме търсенето, което е догадка за доста отрицателен user experience. Eldrive e дълготраен план с крайната цел да се трансформира в една от водещите европейски мрежи на зарядна инфраструктура за електрически автомобили, като обезпечи изцяло потребностите на всеобщата електрическата подвижност и обезпечи независимост и безгрижност на напредване сред всички страни, в които участва.

Ангел Димитров: Определено има дисбаланс и изненадващо за мнозина е в интерес на мрежата. Благодарение на сносно плануваното разширение на мрежата на Eldrive сега умерено може да се пътува с електрически автомобил по главните пътни артерии. Тясното ни съдействие с главните производители на електрически коли и техните дилърства в България, както и с огромна част от автокъщите, способства за добра картина към търсенето на електрически автомобили и надлежно съответно адаптиране към него от страна на мрежата за зареждане.
Реклама
Основно преимущество на AББ в това адаптиране е, че само ние имаме местен склад на главните модели бързозарядни станции и можем да реагираме на потребностите на Eldrive в границите на дни. Изцяло новият ни свръхтехнологичен цех в Италия, макар нарушените вериги на доставки и влошената макроикономическа конюнктура като цяло, доближава сега период на произвеждане на високомощни бързозарядни станции в границите на месец. Това, в композиция с построената добра връзка сред екипите на Eldrive и " AББ България " способства за много конкурентна еластичност и справяне с всяко предизвикателство на търсенето сега и отсега нататък.
Какви са вашите проекти и преимущества като компании във връзка с зарядната инфраструктура?
Стефан Спасов: Плановете ни са доста амбициозни. За идната година сме заложили неколкократен растеж на зарядните точки на групово равнище и увеличение на междинната скорост на зареждане в мрежата ни. Вярваме, че преимуществата на Eldrive са доста. Като най-големия оператор в България имаме наблюдаване върху съответните потребности на по-голямата част от притежателите на електрически автомобили в страната. Това ни разрешава да реагираме съответно на измененията в тях. Съвместно с AББ предприехме стъпка за замяна на наличните 50 kW DC бързозарядни станции по най-натоварените пътни направления в нашата мрежа с много по-мощни 120 kW DC станции, които разрешават значително редуциране на времето за зареждане.

Друго основно преимущество на мрежата ни са нашите партньорски местоположения. Винаги търсим и избираме местоположения, на които съществува инфраструктура и се оферират спомагателни услуги и артикули. По този метод сътворяваме доста по-богата екосистема за потребителя, от позиция на цялостното прекарване, комфорт и сигурност.

Ангел Димитров: Основен приоритет на " AББ България " е развиването на градивното партньорство с Eldrive в интернационален проект. Наред с обстоятелството, че сме преди всичко по продажби на DC зарядни станции в света с продадени над 30 000 броя (> 650 000 AC зарядни станции), бих изтъкнал едно от главните ни преимущества, на което се гради освен партньорството ни с Eldrive, а и с всички съществени оператори в целия свят, а имено надеждността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР