Как ще изглежда Германия през 2070 година? Какво ще е

...
Как ще изглежда Германия през 2070 година? Какво ще е
Коментари Харесай

Как ще изглежда Германия през 2070 година


Как ще наподобява Германия през 2070 година? Какво ще е популацията на Федералната република? Да отправим взор към бъдещето:

От години демографските трендове в не съставляват особена изненада. Раждаемостта в страната е ниска, а продължителността на живота се усилва. Не е учдващо, че популацията застарява. През 2021 година междинната възраст на германците е била 45 години, което е с към 5 години повече, в сравнение с през 1990.
Редакцията предлага
Мигрантите играят ключова роля

По отношение на застаряването през идващите няколко години няма да се промени нищо значително. Това обаче надалеч не значи, че популацията на Германия ще понижава. Противно на упованията броят му остава постоянен, даже пораства. През предходната година жителите на Германия са били 83 милиона, а сега те са малко повече от 84 милиона.

Това: най-вече на бежанската вълна от 2015-2016 година, както и на  тази след началото на войната в Украйна.  " Без тези миграционни потоци населението на Германия сигурно щеше да е намаляло, тъй като броят на умрелите беше по-висок от броя на новородените ", споделя Карстен Лумер, началник на отдел " Население " към Федералната статистическа работа.

Какво да чака Германия идните десетилетия?

Сега Федералната статистическа работа показва прогнозите си за идните години, които са по-несигурни от всеки път. По време на пандемията от ковид несъразмерната смъртност е била доста по-висока от предходни години. Войната в Украйна пък докара доста бежанци в Германия и популацията на страната се усили. 

Колко от бежанците обаче ще останат в страната и какъв брой ще се върнат в родината си? Колко висока ще бъде имиграцията от други страни в идващите години? Статистическата работа планува няколко вероятни сюжета, като всички те зависят от броя имигранти.

Ако всяка година в Германия идват приблизително по 290 000 души, до 2031 година популацията на страната ще се усили до 85 милиона. А до 2070 година ще намалее до 83 милиона. Ако обаче годишна страната приема по 180 000 мигранти, до 2070 година популацията ще доближи 75 милиона души. А при сюжета с най-висока миграция - по 400 000 мигранти годишно, до 2070 година Германия ще наброява 90 милиона.

Но даже и високата имиграция няма да промени наклонността на застаряване на населението. Според прогнозите доникъде на 2030-те години броят на пенсионерите в Германия ще се усили с към 4 милиона.

Всеки пети немец ще е пенсионер

През идващите няколко години представителите на така наречен поколение на бейбибумърите (родените сред 1955-1970), които съставляват най-голямата група от немското общество, ще излязат в пенсия.

Така до 2030 година всеки пети немец ще бъде пенсионер. А в годините по-късно броят на възрастните хора в Германия внезапно ще се усили. " Трябва да работим за оправянето със застаряването и проблемите, пред които то ще изправи обществото. "

Федералната статистическа работа обръща внимание и на развиването на населението в районите. Според прогнозите в западногерманските провинции броят на хората над 67 години рязко ще се увеличи до 2040 година - с 28-35% %, а след това ще се стабилизира. Източните немски провинции и през днешния ден имат доста по-възрастно население. Там броят на хората на над 67-годишна възраст ще се усили единствено с 10-17% до края на 2030, след което ще спадне до равнището от 2021.

Все по-малко работещи

В Берлин, Хамбург и Бремен броят на възрастните хора ще се усилва последователно до 2070 година - чака се след близо 50 години той да се е повишил с 57-65% спрямо 2021.

И до момента в който в западногерманските провинции най-голямото предизвикателство ще бъде да се оправят с, то в източногерманските провинции най-големият проблем ще е по-скоро намаляването на хората в работоспособна възраст.

Като цяло в Германия . Понастоящем 51,4 милиона души в Германия принадлежат към тази възрастова група. Според Федералната статистическа работа даже при висока имиграция доникъде на 2030-те години работещите ще намалеят с 1,6 милиона души. При ниска имиграция броят им може да намалее даже с 4,8 милиона души.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Когато парите не стигат за живот
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР