„Как ще гласуват хората под карантина - това е тежък

...
„Как ще гласуват хората под карантина - това е тежък
Коментари Харесай

Проф. Галунов: Изборите ще бъдат много критикувани, активността ще е ниска

„ Как ще гласоподават хората под карантина - това е тежък проблем. Ако се окаже, че няма да могат да гласоподават, това ще е срещу Конституцията. Има разнообразни разновидности, които могат да бъдат подложени на критика - гласуването по пощата, преносима урна... Това ще даде картина на ниска изборна интензивност “. Това сподели пред БНР политологът и учител във Великотърновския университет проф. Тодор Галунов.

Той акцентира, че промени в Изборния закон не би трябвало да се вършат една година преди вота.

„ Каквото и да създадем, ще бъде пъкъл хок и ще бъде ръководено от пандемичната обстановка, и ще бъде атакувано от разнообразни страни “.

„ Президентът умерено може да насрочи изборите за 23 май. Нямаме гаранция обаче, че тогава обстановката ще е по-различна от 28 март “, добави той.

Политологът акцентира, че въвеждането на процедурата по снабдяване на машините за гласоподаване е закъсняла.

„ Изборите ще минат по някакъв метод, само че ще бъдат обаче доста подложени на критика... Веднъж определен, новият парламент ще направи опит да сътвори работещо държавно управление, с цел да не изправяме пред парламентарни избори още веднъж. Не изключвам опцията нито за лява, нито за дясна коалиция. Всички партии като че ли подчертават върху това какво ще стане след изборите... По-добрият вид е ясно държавно управление с политически задължения “.

Според проф. Галунов времето за по-радикална политическа смяна беше проиграно през летните месеци.

„ Тези избори, в случай че са в края на март, ще дадат резултати, близки до прогнозите на социологическите изследвания “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР