Как ще бъдат подпомогнати засегнатите сектори? Загубите и спасяване на

...
Как ще бъдат подпомогнати засегнатите сектори? Загубите и спасяване на
Коментари Харесай

Заведенията и туризма против новите мерки на правителството

Как ще бъдат подкрепени засегнатите браншове? Загубите и избавяне на летния сезон - с какви ограничения и средства? По тези проблеми дискутираха в " Денят стартира " ръководителят на Института по разбори и оценки в туризма Румен Драганов, ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и ръководителят на Националното съдружие за дребния и междинен бизнес Елеонора Неголова.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов е на мнение, че първо би трябвало да приключат старите ограничения, с цел да стартират новите.

" Това, което ни тормози в новите, е, че няма небосвод и по този начин, както ще ги вършим за по месец или два, не е добре за бизнеса, тъй като би трябвало да има предвидимост, с цел да може и бизнесът да си прави сметка. Тази мярка 60 на 40 е извънредно значима за нас, при потърпевш бранш като нас тя би трябвало да работи до края на годината ", сподели Алибегов.

" Нашият бизнес беше затворен до 28 април като отрасъл като цяло. Бяхме подхванали диалози с държавното управление тогава, направи се тази мярка за 20% оборотен капитал, която започва октомври за затворените бизнеси, по нея бяха отпуснати 156 млн. с нотификация от Европейски Съюз, със единодушие на работодателските организации, със единодушие на синдикати, с наше присъединяване. Реално тази мярка потегли тромаво, само че като цяло избави много огромна част от сектора. И внезапно през март и април тази мярка спря неизвестно за какво. По тази мярка при промяна на постоянното със служебното държавно управление бяха изплатени 105. Оставаха да се изплатят единствено за март и април единствено за нашия отрасъл, защото единствено ние бяхме тогава затворени напълно ", сподели още той.

Възможността да се теглят заеми от дребния и междинен бизнес е надграждане на предходен опит, защото става въпрос за Националния гаранционен фронт и нови стратегии за гаранции към заемите за дребния и междинен бизнес, сподели ръководителят на Националното съдружие за дребния и междинния бизнес Елеонора Неголова.

" Опитът демонстрира, че тези принадлежности се употребяват доста мъчно, тъй като първо минават през комерсиалните банки и те зависят до това до каква степен комерсиалните банки ги промотират и имат интерес да ги оферират, защото това е един механизъм, който усложнява административното обслужване на кредите и когато става въпрос за дребни заеми, те по-скоро предизвикват микробизнесите да взимат потребителски заеми, тъй че не е неприятно да има такива ограничения, да се оферират гаранции и да се покриват отчасти обезпеченията по заеми, само че съгласно нас това е извънредно незадоволително и ние си го обясняваме с късия небосвод, който има това държавно управление ", сподели още Неголова.

Според нея идващото държавно управление би трябвало да има проект за " едни по-големи и дълготрайни стопански ограничения ".

" Програмата 60 на 40 не обгръща всички компании, които са в туризма. Хижите, които се категоризират с еделвайси, не са включени в заповедта на министъра, включени са единствено заведенията за хранене и местата за настаняване, които са категоризирани със звезди ", разясни Румен Драганов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР