Как се управляват ядрените блокове, какъв е мащабът на турбогенераторите,

...
Как се управляват ядрените блокове, какъв е мащабът на турбогенераторите,
Коментари Харесай

Ден на отворените врати се проведе в АЕЦ Козлодуй


Как се ръководят нуклеарните блокове, какъв е мащабът на турбогенераторите, какви хора са експертите, гарантиращи с труда и знанията си безвредната и надеждна работа на АЕЦ “Козлодуй”? Това бяха единствено част от въпросите, чиито отговори персонално научиха посетителите в Деня на отворени порти, който се организира в атомната централа на 13 април.

Най-голямото българско електропроизводствено дружество, осигуряващо една трета от електричеството у нас, посрещна стотици посетители на друга възраст от страната и чужбина. 529 души видяха АЕЦ “отвътре” благодарение на специалистите от атомната централа, които поеха ролята на техни водачи и им описаха за спецификите на софтуерните процеси, за ограниченията, гарантиращи безвредната и надеждна работа на нуклеарните мощности, за екологичната роля на атомната енергетика, работеща при нулеви въглеродни излъчвания и даваща принос в битката с световните климатични промени.

Денят мина в чудесно въодушевление и с доста усмивки. Най-малките откровено се радваха на цветните балони и знаменца с логото на централата. За по-големите пред Информационния център на АЕЦ експертите от отдел “Радиоекологичен мониторинг” демонстрираха по какъв начин се замерват разнообразни параметри на околната среда, а огнеборците от Районна работа “Пожарна сигурност и отбрана на населението” – АЕЦ “Козлодуй” демонстрираха бързо гасене на пожар.
По традиция, в този ден особено внимание бе отделено на двама от посетителите – най-младият и най-възрастният. Това бяха Калина Томова, на 1 година, и 80-годишният Тодор Младенов – и двамата от София. Проявата удостовери позитивната наклонност за висок интерес към централата от страна на децата и младежите – на 13 април те бяха близо 40% от гостите.

В устрема си за намерено и цялостно показване на своята активност пред обществото, АЕЦ “Козлодуй” към този момент 25 години провежда Дни на отворени порти – за първи път това става на 9 октомври 1994 година През това време в границите на самодейността персонални усещания за единствената българска атомна централа са получили близо 17 000 души.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР