Как се стига до двойното убийство? 18 април 2009 г.,

...
Как се стига до двойното убийство? 18 април 2009 г.,
Коментари Харесай

Двойното убийство пред „Соло: Как две млади момчета не дочакаха последния Великден в своя живот

Как се стига до двойното ликвидиране?

18 април 2009 година, ден преди Великден. Нощта се оказва последна в живота на 21-годишният народен вратар по хокей Кирил Въжаров и неговия 24-годишен другар Васил Александров, който в същата нож чества рожден ден, напомня dariknews.bg.

В трагичното сборичкване е ранено тежко и трето момче - Кирил Димитров, който обаче оцелява и става главен очевидец по делото.

Компанията се забавлява в известната по това време столична дискотека " Соло. В същата вечер със свои другари в заведението е и Илиян Тодоров, който по незнайни аргументи носи със себе си нож, който укрива в дамската чанта на другарка.

Всъщност същинските аргументи и до през днешния ден остават неизяснени. Ясно е едно - има наказан за гибелта на двете момчета и 15 години по-късно той най-накрая излежава доживотното си наказване, за което няма право да желае понижаване на присъдата.

От изяснените условия е ясно следното - двете компании напущат " Соло " едновременно, като няма данни в самата дискотека да е имало спор сред тях. Трагедията се е разиграла до самата Съдебна палата и в съседство с един от най-големите църковни храмове в столицата " Света Неделя " в ранното утро на Велика събота. По първични данни на полицията " две групи младежи почнали препирня, която минала в разгулен пердах ". Според първичните данни от следствието момчетата са бягали и по тази причина са били намушкани в тил. Кирил Въжаров е умрял на място, а приятелят му Васил Александров – на път за болничното заведение.



На 20 април 24-годишният тогава Илиян Тодоров е арестуван в 3.00 часа през нощта в Перник като обвинен за причинител на двойното ликвидиране. Предава се самичък на полицията, само че с изменена осанка, евентуално в опит да се укрие

До този миг той не е престъпно проявен. Илиян е наследник на някогашния зам.-председател на регионалния съвет на Българска социалистическа партия в Перник Венцислав Тодоров. Преди да бъде задържан, младият мъж е учел в Нов български университет и работел като експерт по софтуерната поддръжка в клон на естонска компания у нас.

Малко след самото ликвидиране неговият другар Стефан афишира, че в тяхната група имало момче и момиче естонци и поради това говорили на британски. Според неговия роман това подразнило младежите от другата компания и те ги нападнали, а намушкването на тримата млади мъже било самоотбрана. Групата била напълно от софтуерни експерти, споделя 23-годишният тогава Стефан.

„ В момента, в който тръгнахме по „ Позитано ”, се разминахме с едно момче, което държеше чаша в ръце, очевидно пиян. Той ни направи забележка, че приказваме на британски език, сподели, че това е неговата страна и ще се приказва на български. Застана пред мен много нападателно, сподели ми, че не съм му прелестен и да се махам. Аз го попитах за какво аз да би трябвало да се махна, откакто той е пристигнал. Тогава сътрудника ми застана сред нас и сподели нещо на британски език и момчето се подразни още повече. Тогава замахна да ме удари. Секунди преди този момент видях по какъв начин дотичаха и неговите другари. Следващото нещо, което видях, беше по какъв начин момчето ми протяга ръка с чаша и я разрушава в главата ми. Оттам нататък ми се въртят картини в главата – по какъв начин ме бият, по какъв начин ме душат върху една кола ”.



Видеокамери, ситуирани край дискотеката, са запечатали номера на таксито, на което се е качил килърът на двамата младежи. Таксиметровият водач е показал пред служителите на реда къде е оставил клиента си.

На 15 март 2011 за първи път Софийският градски съд реализира разпит на очевидец от чужбина посредством видеоконферентна връзка - естонката Сирет Пук, която е била в компанията на Илиян Тодоров във съдбовната нощ. Свидетелката си спомни, че фактически той е размахвал нож, който е бил прикрит от защитата на заведението в дамската чантичка на негова другарка.

Дълго отлаганият разпит на свидетелката Пук продължи повече от 3 часа, заради неприятния превод от двете страни. Все отново тя описа, че откакто си тръгнали от дискотеката, високо момче се доближило до тяхната компания и последвал спор. Тя се уплашила и се отдръпнала от каращите се, а след това видяла по какъв начин Илиян Тодоров размахва нож, а едно от други момчета лежи на земята. Уплашена, естонката се прибрала с още няколко нейни сънародници с такси. По-късно Тодоров се свързал с нея и я помолил да продължат диалога си в скайп. В чата Тодоров споделя на приятелката си от Естония, че „ каквото и да се случи, беше при самоотбрана ".



През септември 2011 година Софийският градски съд оправдава Илиян Тодоров за убийството на 21-годишния Кирил Въжаров и 24-годишния Васил Александров, а арбитър по делото е Румяна Ченалова, която по-късно беше уволнена от правосъдната система.

Според правосъдния състав Въжаров и Александров не са убити с ножа, който е прибавен като доказателство по делото. Съдебният състав приема, че не може да постанови неоправдателна присъда въз основата на събраните косвени доказателства. Веригата от тях се раздира, съгласно съда, точно от обстоятелството, че на видеозаписа от нощта на побоя преди към две години, не се вижда кой съответно нанася смъртоносните удари. Въпреки, че се вижда по какъв начин човек облечен в светли облекла замахва по време на случилото се сборичкване, а Илиян Тодоров единствен е облечен с бели облекла. Оправдателната присъда е подписана с изключително мнение от младшия арбитър в състава.

" Пуснат е един палач да върви по улиците. Това е съвестта на правосъдния състав " и " Не чаках, че българският съд ще забие още веднъж нож в гърбовете на нашите деца ", обявиха майките на убитите момчета - Радмила Въжарова и Виолета Александрова.

След като беше произнесена оправдателната присъда на Илиян Тодоров излиза от ареста.

Малко по-късно Апелативният съд анулира оправдателната присъда и постановява пожизнен затвор за двойното ликвидиране. Наказанието е доказано и от Върховния касационен съд, само че от Тодоров към този момент няма и диря.
В края на 2013 година той е разгласен за национално търсене, откакто не се яви в пандиза, където доживотната му присъда да бъде приведена в осъществяване.

Ден преди този момент Илиян, към този момент наказан палач пуска клипче в Youtube, в което декларира своята непорочност и твърди, че той и фамилията му са били заплашвани от същинския физически палач, който се намира на независимост.

Заповедта за задържане е издадена от пловдивската прокуратура, тъй като Тодоров, който е от Перник, преди време се е записал на пловдивски адрес, обясни заместник-окръжният прокурор на града Галин Гавраилов.

„ Присъдата му пристигна за осъществяване в Пловдив, защото сътрудниците от Перник при осъществяване на присъдата, до момента в който са го търсили, са открили, че в Пловдив му е последният адрес. Междувременно, до момента в който е вървяло делото, той се е записал адресно в Пловдив, където живеят баба му и дядо му ", посочи Гавраилов.

След като Тодоров не се явява да излежи присъдата си, от правосъдна защита ревизират посочения от него адрес в Пловдив. Там обаче търсещите намират само неговите баба и дядо, които им споделят, че не са го виждал от месец май (2013 година бел. ред.) Тогава от правосъдна защита отиват и при родителите му в Перник, които пък декларират, че не е идвал там от една година и по техни данни е отпътувал за Варна.

14 години след убийството, наказаният на пожизнен затвор Илиян въпреки всичко е арестуван - на 6 март 2023 година на летището в Узбекистан, където се пробва да илзети за Истанбул с подправен документ за идентичност.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР