Как се разпознават фалшивите новини, можем ли да се предпазим

...
Как се разпознават фалшивите новини, можем ли да се предпазим
Коментари Харесай

Инфлуенсъри учат деца на онлайн безопасност в играта Digital Scouts

Как се разпознават подправените вести, можем ли да се предпазим от онлайн тормоз и да си осигурим сигурност в интернет - на всичко това ще се учат деца и младежи в петото издание на просветителната игра Digital Scouts.

Инициативата се завръща в последната седмица на август, а нейни уредници са Yettel и Националният център за безвреден интернет (Safenet). Целта е подрастващите да обогатят знанията си за заплахите, които дебнат онлайн, а образованието е под формата на куиз игра.

Участниците ще могат да ревизират дали умеят да разпознават рисковете в мрежата и знаят ли по какъв начин да се пазят, до момента в който сърфират в нея.

В новото издание на Digital Scouts игрите са разграничени в четири категории - „ Непознати онлайн “, „ Фалшиви вести “, „ Сигурност и отбрана в интернет ” и „ Онлайн тормоз ”. Различните тематики ще ангажират младите с информация за най-често срещаните закани в интернет и методите за предотвратяване от тях.

За да се трансфорат в,,дигитални скаути " и да запомнят по-лесно скъпите препоръки и насоки в играта, на помощ на децата идват и едни от най-популярните инфлуенсъри, споделят от телекома.

В поддръжка на Digital Scouts е влогърът Анди, прочут с Youtube канала си с 698 хиляди клиенти. Той е част от началото на акцията през 2020 година

Други обичани на младежите лица, част от акцията, са BambyGal, Борислав Вълов (Ей Бо) и Милен Колев. В петото издание на играта инфлуенсърите ще образуват няколко тима.

„ Кибер нетфлуенсърите ” ще показват всички евентуални рискове онлайн. „ Пазителите на пароли “ ще споделят препоръки за основаване на сигурни пароли и по какъв начин да ги пазим, с цел да имаме добре предпазени профили. Към тимовете на цифровите скаути се включват и борещите се с подправените вести – „ Кликбейт съперниците “, както и „ Справедливите ”, които твърдо застават против онлайн издевателството, нередностите и подправените профили в интернет.

Според изследване на Yettel от 2022 година 88% от децата са онлайн всеки ден през повече от едно цифрово устройство. Това е повода обществено виновната акция на оператора да е съсредоточена в интернет – средата, която децата разпознават като своя и в която прекарват огромна част от времето си.

Експертите на Safenet, са създали наличието на куиза, стъпвайки на дългогодишения си опит в полето на онлайн сигурността и образованието на деца и юноши.

„ Целта на партньорството ни с Yettel е дружно да създадем устойчиви познания за цифровия свят и да развием основни умения у деца и младежи. Искаме те да бъдат по-сигурни и уверени, че се оправят сполучливо в онлайн пространството и че могат да се защитят, изключително когато става дума за заплахите, с които се сблъскват “, сподели Антоанета Василева, координатор в Центъра за безвреден интернет.

" Сътрудничеството с Центъра за безвреден интернет ни оказва помощ да обогатим наличието и да съвместим учащия детайл с интерактивния мащаб на Digital Scouts. Така създадохме изцяло просветително премеждие в цифровия свят. В последна сметка всеки подрастващ, който ангажираме, ни приближава до бъдещето, в което цифровата информираност и онлайн сигурността се сливат “, разяснява Боян Иванович, шеф „ Корпоративни връзки “ в Yettel България.

Петото издание на Digital Scouts ще достигa младежите посредством микс от наличие в най-посещаваните от тях обществени медии като TikTok, Instagram и YouTube. Там деца и младежи ще получават на практика познания и скъпи препоръки за безвредно сърфиране от инфлуенсърите на акцията.

Предстоящото издание ще означи и премиерата на мобилното приложение Digital Scouts (Google Play и App Store) в края на август.

Играта е част от самодейностите, които операторът осъществя в осъществяване на една от задачите в своята Стратегия за стабилно развиване - всяка година да ангажира 40 000 деца с тематиката за онлайн сигурност и да построяването на цифровите умения на 10 000 души.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР