Как се работи в полска фабрика за тролове - с

...
Как се работи в полска фабрика за тролове - с
Коментари Харесай

Как се работи в полска фабрика за тролове

Как се работи в полска фабрика за тролове - с подправени регистрации, разпалване на разногласия сред сякаш враждебни групи консуматори и с малко държавни дотации - това демонстрира следствие, представено във в. " Гардиън ".

Репортерката под прикритие Катаржина Прушкевич е прекарала шест месеца на работа в пиар организацията на име Cat@Net. Тя се разказва като " еПР организация, формирана от експерти, които построяват положителен имидж на компании, частни лица и публични институции – най-вече в обществените мрежи ".

Социалните мрежи срещат все по-голям напън да се оправят с подправените регистрации. " Facebook " е деактивирал 2.2 милиарда от тях единствено в границите на първите три месеца от 2019 година

В първата си седмица на работа Прушкевич е трябвало да си сътвори еднаквост в обществените мрежи и да притегли 500 почитатели, споделяйки " обществено и политическо наличие ". След пробния интервал тя е получила достъп до вътрешните канали за връзки. През тях чиновниците са получавали задания и насоки от мениджърите си – за какви тематики да пишат, кого да хвалят и кого да очернят.

Произвежданото наличие е било и в левия, и в десния политически набор, като задачата е била да се притегли вниманието и уважението на други консуматори, които по-късно да бъдат манипулирани в интерес на клиентите на компанията.

" След като спечелите доверието на хората, като ги облъчвате със личните им възгледи, към този момент сте в позиция да им влияете ", разяснява Войчех Чешла, който също е член на групата на проверяващите кореспонденти Investigate Europe и е надзиравал работата на Прушкевич. " Прочитането на тези съобщия демонстрира по какъв начин левите и десните сметки получават всекидневно указания, по какъв начин ги насочват като два фланга на една и съща войска на бойното поле. "

И държавна помощ

Повечето от чиновниците на организацията са с увреждания. Това разрешава на компанията да получава обилни дотации от държавния Фонд за рехабилитация на хората с увреждания. Според фондация " Ройтерс " тя е получила 1.5 млн. злоти (около 350 хиляди евро) от ноември 2015 година

" Много от тях са положителни хора – състрадателни са, занимават се с щедрост, през свободното си време са деятели. Но поради уврежданията опциите им за работа са лимитирани ", разяснява Прушкевич пред " Гардиън ".

Една интервенция

Една от дилемите на репортерката е била да хвали държавната телевизия ТВП, която е подложена на критика за крайните си позиции и речта на омразата по отношение на малцинствата.

Според разбор на ISD Global, институт, учещ екстремизма и поляризацията, сметките на Cat@Net са основали до 10 хиляди поста в отбрана на малкия екран. Те са имали капацитета да доближат 15 млн. визии.

Друг клиент на интервенциите им е бил неотдавна определен народен представител от партията " Демократичен ляв алианс ". Те са работили в интерес на кандидатурата му за Европейския парламент посредством най-малко 90 разнообразни акаунта. Крайнодесните сметки на компанията пък след това са започвали да спорят с левите сметки, с цел да разпалят спор и да натрупат трафик, което пък да притегли внимание върху претендента.

Знаели ли са клиентите

Това не е известно. Вътрешни документи демонстрират, че компанията е получавала заплащания от външна пиар компания. Тя може би е аутсорсвала активността си без знанието на клиентите.

" Въпросът е по какъв начин регулаторите ще отговорят на тази активност ", разяснява специалистът по дезинформацията Питер Померанцев. " Те могат да употребяват аргумента, че наличието не е нелегално – това не е тирада на омразата, не е тласкане към принуждение, не е военна агитация. Но това показва какъв брой нежна и неефективна е регулаторната ни рамка и какъв брой сме уязвими за по-опасни артисти, употребяващи сходни техники. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР