Как се преценява какъв тип ограждение да се постави на

...
Как се преценява какъв тип ограждение да се постави на
Коментари Харесай

Мантинелите край Своге: Според фирмата-производител те са били подменени

Как се преценя какъв вид ограждение да се сложи на пътя?

След кървавия случай с рейс на пътя край Своге - екип на NOVA ревизира как се създават мантинелите на пътя.

Те са няколко типа според степента на задържане – от лека кола до тежки камиони. Каква мантинела да бъде сложена и тъкмо къде взема решение проектантът на обекта, спазвайки наредбите на Пътната организация и закона. След като бъдат сложени, за мантинелите дава отговор стопанинът на пътя. В случая с съдбовния случай в Искърското дефиле това е Община Своге.

„ Не е просто мантинела. Това са и отвесният, и хоризонталният детайл, и болтовите връзки. При краш тестванията се търси следено разкъсване на отвесния детайл – т.е., централния болт би трябвало да се скъса, с цел да не повлече цялата мантинала надолу. Ако са правени спомагателни поправки, то тази система за сигурност към този момент не е вярна и не работи ”, сподели Николай Иванов, изпълнителен шеф на компания за произвеждане на мантинели.

На мястото на трагичния случай край Своге Николай Иванов открива, че част от мантинелите, които са инсталирани от неговата компания, са били сменени и са инсталирани по безусловно погрешен метод.

Според него би трябвало да се промени номативната уредба, тъй като в този момент за пътища в обитаеми места, които се стопанисват от Пътната организация за знаците и мантинелите дава отговор общината.

Едно от правилата е, че преди мантинелата не би трябвало да има затруднение по-високо от 7,5 см., а в тази ситуация в Своге бордюрът е по-висока.

Производителите на мантинели  са длъжни да се съобразят с рекомендациите и условията за вида мантинела и място на слагане с проектанта.

„ Всеки производител прави краш проби – с какво превозвно средство ще се удари и какъв брой ще се реалокира мантинелата. При тях е важно  с какво превозвно средство ще се удари и какво е изместването на мантинелата ”, добави Георги Златев, производител на мантинели.

Всички приозводители би трябвало да бъдат сертифицирани на най-малко европейско равнище.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР