Как се прави замък от кашон, картичка с апликирани пъстри

...
Как се прави замък от кашон, картичка с апликирани пъстри
Коментари Харесай

Еко работилничка за малчугани откри: Кашонът на ИКЕА става и...

Как се прави палат от кашон, картичка с апликирани пъстри цветя или рамка за фотография, демонстрираха малчугани в еко работилничката на ИКЕА  под намерено небе в Пловдив. Инициативата увлече десетки деца и техните родители да творят дружно в особено обособена зона пред Централна поща в събота. Събитието бе част и от акцията на вестник „ Марица “ „ Да живеем в по-чиста градска среда “. 



Боички, флумастери, пастели и хартия, обезпечени от ИКЕА, отрупваха работните места на дребните създатели и привличаха като магнит малчуганите през целия ден. На място бяха ситуирани и комфортни мебели, съобразени с растежа на децата, с цел да се усещат те оптимално комфортно и удобно.



Чрез игри и занимания участниците сътвориха дворци, нарисуваха и апликираха морско дъно, гора и пеперуди. Използваха картон от остарял кашон, хартия, листа и други годни за преработване материали. Накрая всички декорирани творби, направени от тях с доста въображение и ръчен труд, отнесоха в дома си като спомен от вълнуващия креативен ден.



В еко работилничката доста от участниците научиха за какво е значимо да опазваме и да се грижим за околната среда, други пък описаха по какъв начин може да бъдат избавени няколко дървета, в случай че не изхвърляме хартията, а тя влезе още веднъж в приложимост.  



„ Един ден рециклирахме в детската градина. Да рециклираш, значи да направиш влакче с капачки от бутилките за минерална вода “, размишлява 6-годишната Дея върху думичката „ рециклирам ”. И споделя, че у дома с мама трансформирали кората за яйца в дърво, което украсили. Така опаковката не отпътувала в кошчето за отпадък, а се трансформирала в ефектна декорация за стаята на Дея.



5-годишният Лео и братчето му Димитър пък описват, че към този момент познават по цвят контейнерите на улицата и знаят в кой какво може да се хвърля. „ Карам се когато хабят салфетките, и изяснявам, че за изработката им се секат дървета “, споделя мама Боряна. И добавя, че момчетата ѝ знаят, че листът за изобразяване е добре да се употребява от двете страни.



„ Чудесна самодейност и би трябвало да има повече такива. Вкъщи непрестанно приказваме по какъв начин могат да се оползотворяват отпадъците. Не единствено че би трябвало да се събират разделно, а и да се изхвърлят на точното място, с цел да е чисто в гората, в парка. Това лято дадохме персонален образец на децата, като дружно чистихме фасове на плажа “, споделя Нина Василева, която докара Атанас и Калоян и дружно измайсториха палат от картона на кашон.

 
 [PG1]Нека кашон да не акцент. По-скоро посоката е „ ИКЕА провокира малчуганите да творят с грижа за природата “.



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР