Как се прави робот, който знае безопасен път до училище,

...
Как се прави робот, който знае безопасен път до училище,
Коментари Харесай

Очила `превръщат` гимназистите в пияни шофьори, ще учат за подкупите и катаджиите

Как се прави робот, който знае безвреден път до учебно заведение, умее да пресича на пешеходна пътека и зелен светофар ще учат децата от началния курс в учебно заведение по сигурност на придвижването. Това плануват плановете на стратегии, оповестени от Министерството на образованието. Предметът ще бъде включен от идната 2018/2019 година като част от часа на класа.
 Медийна просветеност ще се преподава в учебно заведение, пътна сигурност - от детската градина до XII клас
В прогимназията - наред с тематиките за пътищата, типовете транспортни средства и пътните знаци - ще има и такива за споровете на пътя. Класните им ръководители ще ги учат за въздействието на алкохола и опиатите върху водача, като за задачата ще употребяват и специфични очила. В прогимназията децата ще учат и за колите със специфичен режим на придвижване - освен тези с алените буркани и включена сигнализация, само че и коли за спешна помощ, пожарни коли, полицейски коли. В последните прогимназиален клас - седми - те към този момент ще би трябвало да могат да се ориентират по карта, да употребяват GPS. Тук ще чуят и предизвестията за заплахите от високите скорости.

В гимназията е мястото за уроците за придвижването отвън обитаемоте места, за правоспособността на водачите и наказванията за нарушавания, за злополуките. В десети клас учениците ще се учат да оказват първа помощ на потърпевш на пътя, както и какво е наложителното наличие на аптечката на МПС. В 12-и ще учат, че не трябва да дават рушвет на катаджия. 

Ето плануваното в плановете на МОН от първа група в детската градина до дванадесети клас в гимназията

Детска градина

Първа група

Тук децата ще се учат да се движат хванати за ръка с възрастните, че се се возят на задната седалка в автомобила, седнали върху предпазно столче и с защитни колани, че не би трябвало да пречат на водача, като да вземем за пример чакат да си играе с тях.

Съдържанието за първа група е от най-близкия обичай на детето. Децата добиват най-обща визия за дома, разположението на постройките към него, придвижването, за звуковите и светлинните сигнали, предпазните средства, участниците в придвижването.

Втора група

На 4-5 години кръгът на визиите се уголемява и децата се ориентират в понятия като „ улица “, „ детайли на  улица “, „ пътно движение “, „ пътни знаци “, „ лидер на транспортно средство “, „ рисково - безвредно “, „ транспортни средства “, „ пешеходна пътека “, най-вече на нагледна, игрова и практическа основа.

В тази възраст децата пресичат улицата, съпроводени от възрастен. Случва се образованието да основава неверна визия за пешеходната пътека като безвредно място. Пресичането на пешеходна пътека обаче изисква вземане предвид на доста равнища - зрително, слухово, окомер, в случай че има светофар, и разчитане на светлинни сигнали, посока на придвижване и така нататък, а това е мъчно за децата. В програмата се вкарва визия за най-разпространената пешеходната пътека вид „ Зебра “ и правила за оглеждане и секване.

Трета група

Тук детето ще разбере за професии като служител на реда, пожарникар, чиновник на КАТ. Ще се запознае с велосипеда и ще му бъдат обяснени елементарни правила за пътни обстановки, знаци и светлинни сигнали. Крайната цел е децата да могат да се ориентират в пътната среда и маркировка на квартала; да разграничават пътен знак от светофар; за съблюдават съществени правила за пешеходци и да стартират да развиват привички за културно поведение; да познават частите на велосипеда, пътните знаци и разпоредбите за велосипедисти, както и да установяване на типовете транспортни средства по суша, въздух и вода.

Четвърта група

В нея децата научават да се движат по булеварда отвътре на тротоара - надалеч от бордюра, да пресичат кръстовище със и без светофарна уредба при съществуване на регулировчик и да съблюдават неговите инструкции, по какъв начин да се държат на автобусна спирка и в рейса, с велосипеда, по какъв начин да сортират безвреден път от вкъщи до детската градина.

Училище

Първи клас

7-годишните нямат цялостни зрителни усещания, поради ниския им растеж и тясното поле на периферното зрение. Зрителното им поле по хоризонтала е 90° (150 - 170° при възрастните), а по вертикала - 70°  против 120 при възрастните. Те имат и недиференцирано слухово усещане. Децата не могат напълно тъкмо да дефинират посоката и източника на звука, поради неразвития към момента бинаурален слух (системата, която обезпечава разбиране на звука с двете уши). Те се разсейват елементарно и не внимават, изключително когато вървят дружно с възрастен или са в група с други деца. Децата могат да видят и схванат някои пътни обстановки, само че не постоянно могат да реагират вярно или да го създадат, само че по-бавно от възрастен.

Те възприемат по-трудно времето - проучвания демонстрират, че в визиите на първокласника една минута е равна приблизително на 11,5 секунди. До края на началната учебна възраст се научават, че за изминаването на по-голямо разстояние е нужно повече време и назад, но се затрудняват, когато би трябвало да сравнят времето, за което автомобил ще измине права права с избрана дължина, с това на различен автомобил, който ще измине права със същата дължина, но с начупен профил.

Имайки поради тези особености, от МОН са присъединили следните тематики за първи клас:



Втори клас

Рисковете при първокласниците са годни и за година по-големите деца, с тази разлика, че в техните показа минутата не е 11,5, а 18,5 секунди.

Темите за работа с тях са:



Трети клас

Особеностите, които биха могли да породят опасности в тази възраст са същите като в първи и втори клас. За третокласниците минутата е равна приблизително на 24,5 секунди. Ето и техните тематики:



Четвърти клас

За учениците в четвърти клас минутата е равна на по-малко от 35 секунди и за тях към момента важат особеностите, присъщи за по-малките възпитаници. За работата с тях са планувани следните тематики:



Пети клас

Теми:

Скоростен път. Автомобилен път. (Очакван резултат: Може да съпоставя елементарен път, скоростен път, авто път, автомагистрала.)

Моторни транспортни средства. (Може да дава характерност на ППС и МПС - TIR, лек автомобил, товарен автомобил,
специфични пътни транспортни средства.)

Предупредителни пътни знаци за заплаха, пътни знаци по отношение на преимущество и пътни знаци за въвеждане на възбрана и анулиране на въведената възбрана (Може да именува знаците и ги разграничава по тип, форма, цвят.
*Предупреждение, преимущество, забрана)

Конфликти на пътя. (Може да изяснява аргументите за пораждане на спорове. Конфликт, случай, злополука.)

Виждам-предвиждам.  (Може да схване в цялост пътната среда. Може да проучва пътна обстановка. Може да предвижда развиването на дадена пътна обстановка.)

Шести клас

Теми:

Пътищата в Р. България. Видове пътища. Пътна мрежа. (Може да съпостави пътищата от другите категории
по индикатори свързани с сигурността на придвижването.)

Сигнализиране на придвижването с пътни знаци. Пътни знаци със наложителни наставления, със специфични наставления и даващи спомагателна информация. (Може да назове вярно знаците. Може да изясни тяхното деяние. Пътни знаци със наложителни наставления, пътни знаци със специфични наставления, пътни знаци даващи спомагателна информация.)

Специални моторни транспортни средства. Моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване. (Може да назове моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване. Може да изясни какво значи специфичен режим на придвижване.)

Конфликти на пътя. Алкохол.  (Може да опише равнищата на опиване и въздействието им върху лидера.)

Зрение и сигурност на придвижване. Сензорни характерности на зрението.  (Може да изброи сензорните характерности на зрението. Може да изясни тяхното въздействие върху сигурността на придвижването. Острота на зрението, аклиматизация на зрението, периферно зрение, нощно зрение.)

За повишение успеваемостта на образователния развой тук се планува да се употребяват:

- очила за алкохол;

- очила за опиати, които демонстрират на учениците света при приложимост на алкохол и опиати.

- Интерактивна класна стая.

Предвижда се всеки ден да се провежда „ петминутка ” по сигурност на придвижването.

7 клас

Теми:

Ориентиране при пътешестване. Карта на пътищата в България и автомобилна навигация. (Може да избере маршрут по карта на пътищата в страната от едно обитаемо място до друго. Може да изясни особеностите на маршрута. Може да изясни по какъв начин се избира маршрут с GPS навигация. *Пътна карта, навигация.)

Моторни транспортни средства на две колела. Мотопед.  (Може да изясни устройството и действието на двутактов мотор.)

Правила и просвета на държание. Пътна сигнализация. Пътни знаци за оказване на посоки, направления, обекти и други, спомагателни табели. (Може да назове вярно знаците. Може да изясни тяхното деяние.)

Конфликти на пътя. Скорост. Пътнотранспортни катастрофи.

Зрение и сигурност на придвижване. Сензорни характерности на зрението. (Може да направи сензорна характерност на своето зрението, в това число и цветното зрение.)

8 клас

Теми:

Движение отвън обитаеми места.

1. Движение отвън обитаемо място денем. Ж.П прелези. Маневри на пътя.

2. Движение отвън обитаемо място през нощта и при друга видимост.

Превозни средства.

1. ППС и МПС.

2. Системи за пасивна и дейна сигурност.

Движението през обособените елементи на денонощието в отвън обитаемоте места

1. Основни правила на придвижването през обособените елементи на денонощието в отвън обитаемоте места.

В тази възрастова група за образованието са подобаващи табла, слайдове, диапозитиви, образователни филми, образователни площадки, действителни пътни обстановки във и отвън обитаемо място. По време на образованието се предлага осъществяване на занятия в уместно оборудвана класна стая или кабинет по БДП, образователни площадки и полигони, близки кръстовища и спирка на публичния превоз, отвън обитаемото място, на пътя при разнообразни атмосферни условия (намалена видимост - мъгла, сняг, дъжд), денем и нощта - при екскурзии.

9 клас

Теми:

Елементи на пътя Пътна маркировка.

Структура на пътя. Видове маркировка.

Пътни знаци. Групи пътни знаци.

Превозни средства. Скорост на придвижване на МПС (автомобил, мотоциклет, мотопед, велосипед (вкл. ел. скутери, ховърбордове).

Основни правила на придвижването по пътя. Действия на лидера, съгласно средствата за контролиране на придвижването.

10 клас

Теми:

Категоризация на МПС. Правоспособност на водачите. Категории МПС и свидетелства за тяхното ръководство

Принудителни административни ограничения. Административни санкции за нарушителите

Влияние на алкохола, опиатите и други упойващи субстанции при ръководство на МПС. Поведение на контролните органи при констатиране на нарушавания от водачите на пътя.

11 клас

Теми:

1. Транспортна просвета и дисциплинираност на пешеходците и водачите.

2. Особени правила за някои участници в придвижването.

3. Пътнотранспортни катастрофи.

4. Правомощия на органите за надзор на придвижването по пътищата

Тук се планува решаването на проблеми за:

• държанието на пешеходците и на връзките на водачите към тях;

• равноправните условия за придвижване на пешеходците в обитаемоте места;

• контрола по съблюдаване на разпоредбите за движение;

• за преимуществата на МПС снабдени със модерни системи за сигурност - ABS, ESP, ASR, TCS, Pre-Safe, SAFETEC и други;

• оказване на помощ на потърпевшите при ПТП;

• етично държание на органите за надзор на придвижването по пътищата;

Един от предстоящите резултати тук е ученикът да може да проучва въздействието от потреблението на на мобилните телефони или други електронни устройства по време на придвижване. Той, също по този начин, би трябвало да знае какви са изискванията за придвижване на хората с увреждания. В този клас ще научи и какво трябва да съдържа „ аптечката ”.

От МОН предлагат да се употребяват съответни пътни обстановки, оценки на движимости лица при ПТП, правосъдни решения и така нататък

12 клас

Теми:

1. Транспортна просвета и дисциплинираност на пешеходците и водачите.

2. Пътно-транспортни катастрофи – опасности и злополуки на пътя.

3. Правомощия на органите за надзор на придвижването по пътищата.

В последния гимназиален клас също е планувано решаването на проблеми, а те са:

• държанието на зрелостниците, на връзките на водачите на МПС и на органите за надзор на придвижването по пътищата в интервала на абитуриенските балове;

• съблюдаване на разпоредбите за придвижване по пътищата, абстрахирайки се от въздействието на връстниците си и от другите участници в придвижването по пътищата;

• рисковете от акцидент на пътя и на опциите за приемане на рискове;

• за преимуществата на МПС снабдени със модерни системи за сигурност - ABS, ESP, ASR, TCS, Pre-Safe, SAFETEC и други;

• приложенията на интелигентните транспортни системи;

• скоростта на придвижване на МПС и въздействието ѝ върху спирачния път, съблюдаване на дистанцията;

• съблюдаване на скоростта, с която би трябвало да се движи при разнообразни пътни условия като в обитаемото и отвън обитаемото място, автомагистрала и др.;

• ръководството на автомобила при разнообразни пътни условия като пороен дъжд, огромни локви, мъгла и др.; пътна настилка с дребна и огромна стойност на коефициента на сцепление на пътя с колелата на МПС;

• непоквареност и държание, недопускащо прояви на корупция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР