Как се организира вотът зад граница и България? Възможно ли

...
Как се организира вотът зад граница и България? Възможно ли
Коментари Харесай

Как преминава денят за размисъл в България и чужбина?

Как се провежда вотът зад граница и България? Възможно ли е дипломатическото напрежение сред София и Скопие да се отрази на гласуването в Северни Македония? Дали ще се повтори обстановката от октомври, когато видяхме празни секции?

„ Аз не чакам огромна изборна интензивност, за жалост, само че тези, които гласоподават постоянно, ще го създадат и в неделя ” , разяснява журналистът Атанас Величков пред „ NOVA “. В РСМ живеят към 20 хиляди български жители , макар че тези с български паспорти са към 100 хиляди.

В прилежаща Турция и на тези избори са разкрити най-вече секции – 162. Там право на глас имат към 300 000 българи . Повечето от сънародниците ни там признават, че ще предпочетат да гласоподават на хартия.

Изненади не се чакат и във Франция. Утре българите във Франция ще могат да гласоподават в 16 секции . В пет от тях вотът ще се упражни и с машини. Три са секциите в българското посолство в Париж.

Тенденцията обаче е безапелационна – все по-малко гласоподаватели са записани в предварителните описи. Посланикът на България в Лондон Марин Райков удостовери пред „ bTV “, че 35-те машини , планувани за секциите на Острова, са доставени в тях. В останалите 83 секции на територията на Обединеното кралство ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.

Особеност на гласуването в чужбина е, че за всяка от секциите е очакван и държавен представител . 91 от тях са командировани от България и са пристигнали с полет на държавния аероплан педи дни.

Броят на българите, декларирали онлайн гласоподаване са 3343 , само че българските жители, които не са подали заявление за гласоподаване отвън страната в избрания период, могат да гласоподават в секция по техен избор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР