Как се казва информация, която обръща света наопаки, а всъщност

...
Как се казва информация, която обръща света наопаки, а всъщност
Коментари Харесай

Какво знаем досега за взрива до болница Ал-Ахли в Газа

Как се споделя информация, която обръща света наобратно, а в действителност не е доказана? Става дума за гърмежа в Ивицата Газа, който докара до доста жертви. Той беше показан като удар, който Израел е нанесъл по болница с хиляди хора вътре. Но към този момент няма данни да е тъкмо по този начин.

Във вторник, 17 октомври,, засегнал болничното заведение „ Ал-Ахли “. Палестинците упрекнаха Израел в това, че са нанесли удар по лечебно заведение с хиляди хора, потърсили вътре скривалище или здравна помощ.

Израел, на собствен ред,, като сподели, че тя е изстреляла ракета в посока Израел, само че ракетата е паднала на място до болничното заведение бързо след изстрелването си.

Обвиненията против Израел доведоха до анулация на дипломатически срещи за преодоляване на напрежението в Близкия Изток и породиха стотици митинги против Тел Авив на три континента.

Ефектът, провокиран от известията за ударена болница, постанова по-внимателна инспекция на първичните изказвания. Тази инспекция не удостоверява съвсем нищо от първите вести, довели до международните реакции.
Една стъпка обратно
Новината за болничното заведение пристигна на десетия ден откакто палестинската ислямистка формация Хамас проникна в 27 селища на Израел, и отвлече хора от минимум 206 фамилии.

Хамас е формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни. Тя ръководи Ивицата Газа от 2007 година

В отговор Израел разгласи, че е, даде обещание да унищожи Хамас и прикани жителите на Газа да се изтеглят в южната част на Ивицата.

Към този миг двете страни не престават ударите си. Палестинците оповестиха за общо 3478 техни жертви и 12 хиляди ранени. Но нищо не се оказа по-силно от първичните известия за „ удар по болница в Газа “, нанесен " от Израел ".

Два дни по-късно никой не може да удостовери главните изказвания – нито че е бил нанесен точно удар, нито от кого, нито в какъв брой часа, нито че е бил по болница, нито какъв брой са жертвите.

Това към момента не значи, че първичните вести са били погрешни, само че сигурно значи, че са оповестени преди да се ревизират изказванията.
Кога избухва гърмежът
До този миг часът на гърмежа или не се оповестява в медиите, или се приема за правилно изказванието на Израел за 18.59 ч. локално време (което съответствува и с българското). Датата е 17 октомври 2023 година

Хамас не е посочвал час.

Телевизия споделя, че часът на удара не е обяснен. Лекари от болничното заведение показват пред медията разнообразни часове – да вземем за пример приказва за „ към 18.30 часа “. приказва за гърмеж, създаден „ към 19 ч. “

Обикновено всеки случай по света се оповестява първо с най-сигурните обстоятелства: на кое място и в какъв брой часа се е случил. По-нататък се обяснява броят на жертвите, вероятните причинители, аргументите. Израел е във война с Хамас и това в забележителна степен затруднява нормалния ход на информацията – на място няма публицисти, страните оспорват всяка дума на съперника, война е.
Поразена ли е болничното заведение
Говори се за удар по болничното заведение „ Ал-Ахли “, само че дневните фрагменти демонстрират, че по болничното заведение не е бил нанасян удар. Изпочупени са прозорците на постройката, има и повърхностни дупки в стените, само че структурата е здрава.
Какви са другите материални вреди
демонстрират минимум 16 изцяло унищожени коли на паркинг до болничното заведение, както и разрушена ограда. Ниска постройка, която граничи с паркинга, има щета на покрива.
Какви са нормалните провали при удар
Обичайната авиобомба нанася по-значителни вреди и оставя след себе си трап от минимум 3 метра. В случая от 17 октомври вечерта следата е от прекомерно дребен трап на паркинга. По диаметъра му проверяващият уебсайт, че масата на падналата бойна част е по-малка от тази на бойните елементи, употребявани в този момент от Израел.
Щом не е нанесен удар, какво е
Едно любителско видео беше всеобщо публикувано в медиите. То момента на експлоадирането на гърмежа.

Друго видео се радва на по-малка известност, само че демонстрира движеща се светеща точка в небето, която внезапно угасва и оставя слаба отвесна диря след себе си, преди да се трансформира във гърмеж на земята. Видеото е излъчено по време на директно предаване на Ал-Джазира и след това оценено от специалисти и публицисти, подготвени да локализират произшествия по изображения. Например от или от. Там откриват, че това е бойна част, паднала на паркинга преди да е достигнала заложената й цел.
Колко са жертвите
Снимки, които не публикуваме поради жестоките изображения, демонстрират, че на поляната до паркинга има минимум 25 мъртви тела. Лекари от „ Ал-Ахли “ настояват, че в болничното заведение е имало сред 1000 и 3000 души – освен пациенти, само че и хора, които са разчитали, че там ще бъдат на несъмнено място.

Макар и болничното заведение да не е била непосредствено ударена, доста хора в нея са могли да изгубят живота си поради близостта на гърмежа. Различни специалисти, представени в медиите, споделят общото мнение, че става дума за стотици жертви.
Какво е военно закононарушение
Нападението над цивилна инфраструктура, в това число болница, по време на военни дейности е военно закононарушение, демонстрират хагските конвенции от края на 19-и и началото на 20-и век. За да може един акт да бъде приет за подобен, не е определящо какъв брой огромен е броят на жертвите, демонстрира правосъдната процедура на интернационалните трибунали.

Първоначалните непроверени известия за „ удар по болница “, нанесен „ от Израел “, доведоха до стотици и хиляди митинги на хора, задоволително дълго наранени от спора в Близкия Изток. По-нататъшното развиване на тази история за следващ път повдигна въпроса за отговорността на медиите.
Изводите в резюме
Два дни след събитието е ясно, че съвсем нищо от първичните известия не устоя инспекция:
Няма данни за нанесен удар, само че има данни за паднала бойна част;Няма данни за удар по болница, само че има данни за гърмеж на паркинг;Споровете, които остават, са за това кой е изстрелял ракетата. Израел и ислямистки групировки се упрекват взаимно в това. Към този миг експертните догатки се основават на калкулации на траекторията и съгласно тях бойната част е изхвърчала от Газа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР