Как се живее, когато наемът ти е скочил повече от

...
Как се живее, когато наемът ти е скочил повече от
Коментари Харесай

Накрая ще си отида в Момчилград. Четири истории за скъпотията

Как се живее, когато наемът ти е скочил повече от два пъти, а главните артикули в магазина са поскъпнали най-малко с 50 на 100? Високата инфлация в Турция визира най-тежко младите и старите - студентите и пенсионерите.

"Много зле се усещам. Ние към този момент сме доста небогати “, споделя 22-годишен студент, който учи за компютърен инженер. Бъдеща адвокатка от обезпечено семейство за първи път в живота си не може да се оправи и пробва да икономисва. Пенсиите са увеличени, на добавката не може да догони цените.

„ Животът ни стана невероятно безценен ", споделя неотдавна пенсионирала се жена. Друг пенсионер се заканва да зареже всичко и да се върне в България, откъдето е избягал преди повече от 30 години.

Това споделят героите в тази история. Те са двама студенти и двама пенсионери. Не се познават между тях, само че живеят в един град. Свързва ги невижданата инфлация, която обзе Турция в последните месеци.

През януари всеобщо обедняващите турци бяха зарадвани от държавното управление си, че минималната заплата се усилва с 50%, а пенсиите - с 25 на 100. Радостта им търпя малко, тъй като незабавно последваха отрезвяващи вести.

Миналата седмица централната банка на Турция регистрира, че през януари инфлацията е достигнала 48,7% на годишна база. Това значи, че цените при започване на 2022 година са с 50 на 100 по-високи от началото на 2021-ва.

в последните 20 години. Осми следващ месец потребителските цени са в галоп нагоре. След газа, доста по-скъп е към този момент и токът.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган стои зад позицията си и е твърдо срещу повишението на лихвените проценти. Въпреки че доста икономисти разясняват, че повишението на лихвите може да удържи инфлацията.
Бъдещият компютърен инженер
Измир е третият по величина град в Турция. Има над 300 слънчеви дни годишно и съвсем 3 милиона души население. В града се намира и един от най-големите и влиятелни държавни университети в Турция. „ Докуз Ейлюл “ има над 70 хиляди студенти, 17 факултета и десетки специалности.

„ Не просто не виждам бъдеще, аз даже не знам по какъв начин да се оправям в сегашното ", споделя 22-годишният Емре Карачор . Той е от град Коня, именуван "религиозната столица на Турция ". Днес учи компютърно инженерство в най-светския град в страната - Измир.
Сега просто не виждам смисъл в нищо, което може да ми предложи Турция.Емре Карачор, студент
"Имах куп упоритости. Сега просто не виждам смисъл в нищо, което може да ми предложи Турция като завърша след година, или след 10, “ споделя Емре.

Той споделя, че има преподаватели, които "се пробват да ни втълпят, че би трябвало единствено да си намерим работа и да заложим на сигурността ".

"Без опасности. Така убиват всякаква деятелност у нас. По-лошото е, че единствено малко на брой спорим с тях по тематиката. “

Емре живее в мъжко общежитие покрай факултета си. В стая са по трима души. Така излиза най-евтино в Измир, а фамилията му няма доста благоприятни условия.
 Емре Карачор
„ Трудно ми е и по този начин и не привикнах да разделям толкоз малко пространство с хора отвън фамилията ми. Но доста по-трудно ми е да пребивавам във финансовия смут, в който се намира Турция ".

В началото студентът е живял в общежитието за 400 лири месечно, а в този момент заплаща по 1100 без включена храна. Цената на тока е главната причина за този растеж. Семейството му е съумяло да вдигне сумата, която му изпращат месечно, от 1500 на 2000 лири, което пък лимитира техния бюджет. В момента 100 турски лири са равни на малко по-малко от 13 български лв..

И тези пари не му стигат за нищо, споделя тъжен студентът. „ Не съм от богато семейство, само че в никакъв случай не съм живял в такива ограничения, както сега. Всичко е от скъпо по-скъпо всеки ден. Мисля по какъв начин да изкарам деня си финансово, вместо да изучавам за изпитите ".

"Един симид (най-популярната тестена закуска - б.а.) е към този момент три лири. Три! Няма по какъв начин да се живее с парите, които получавам и скъпите цени на всичко, няма по какъв начин... ", приключва бъдещият компютърен инженер.
Бъдещата адвокатка
„ От дете имах вяра, че единствено с учене, непознати езици, доста труд и познания мога да съумея като експерт в страната си. Е, става известно, че това изобщо не е по този начин. Разочарованието ми е огромно ".

Думите са на Ипек Айдън . Тя приключва юридическия факултет на „ Докуз Ейлюл “, след което записва и философия. Семейството ѝ има дребен бизнес и живее в известния курорт Чешме, намиращ се покрай Измир, също на брега на Егейско море. Казва, че допреди шест месеца са живеели доста умерено, подсигурени от фамилните приходи. Живее сама чартърен, има си автомобил (труднодостъпно улеснение в Турция още от преди инфлацията - б.а.) и учи втора бакалавърска степен без да ѝ се постанова да работи, макар че е на 26 години.

„ Живея в едностаен обзаведен апартамент в затворена резиденция от малко над година. Първоначалният ми наем беше 1100 лири, през юни хазаинът ми съобщи, че към този момент е 1500 лири. Онзи ден ми се обади, че в случай че желая да пребивавам там, към този момент би трябвало да заплащам 2100 лири наем. “
Ипек Айдън сърси по-евтина квартира, което се оказва съвсем невероятно сега в Измир.
Аргументът на хазаина е, че цената на самия апартамент от 180 000 лири към този момент е скочила до 400 000 лири. Наемът също скача, неразбираща споделя Ипек. Намерила си е заплатен стаж в адвокатска адвокатска фирма за няколко часа седмично, с цел да прибавя към парите от фамилията си. Търси си и по-евтина квартира, което се оказва съвсем невероятно сега в Измир.

„ Получавам половин минимална заплата, т.е. 2100 лири. Казват, че в случай че имам полза след стажа, мога да продължа на минималната работна заплата, която към този момент е малко над 4000 лири. Това е цялостна измислица. И това за висококвалифициран кадър. Тези пари не стигат за нищо ", споделя Ипек.

Според нея няма артикул, услуга или каквото и да е, което да не е поскъпнало фрапантно. Бензинът е съвсем 15 лири за литър. "Не се срамя да кажа, че колата е паркирана до дома ми и се движа с градския превоз против няма и 5 лири в едната посока. И не е въпрос на избор решението ми. Рекордна сметка за ток получих този месец - 1000 лири. А се отоплявам единствено с един климатик и единствено вечер “, споделя младата юристка.
"Този човек унищожи Турция "
„ 550 лири ми е нарастването на пенсията. А 600 лири ми е сметката за ток. Никога не сме получавали такава сметка, невероятно е. Как ще го живеем този живот ние? Още не бях получил нарастването, а към този момент си го бяха взели назад. Това помощ ли е? “, оплаква се пенсионерът Кемал Шакиролу . Сметката му за ток е една четвърт от новата пенсия от 2550 лири.

Представя се като момчилградчанин на 62 години, женен за "добра жена ", татко на две деца и дядо на две внучета. Идва в Турция през 1990 година, откакто е претърпял насилствената промяна на имената в комунистическа България.
 Кемал Шакиролу
„ Дойдох без никакви пари, никакви познати тук и с нито един бял косъм. Сега имам триетажна къща, доста другари и целият съм прошарен “, шеговито споделя Кемал и внезапно се натъжава.

„ Единственото ми забавление е в кварталното кафене с другари. Ми то чаят към този момент е 5 лири. Може ли на един чай да се стои на раздумка или игра на карти? “

„ Преди идването на настоящия президент, т.е. допреди 20 години, единствено с една седмица работа купувах храната за целия месец на фамилията. Оставаха пари за заделяне. Къща построих. С появяването на Ердоган всичко потегли обратно. И се вижда до каква степен стигнахме. Накрая ще си отида в Момчилград, ще си купя крава и ще си виждам градината “, ядосва се пенсионерът.

„ Ердоган не дава да се стачкува, следи обществените мрежи и хората, неприятна дума не дава да се каже за него. Но мен не ме е боязън. Изразявам си мнението ясно и на всички места. Този човек унищожи Турция. “
"Това нашето е оцеляване "
„ Дойде време да се пенсионирам. И ми споделят: "Вие сте имали личен състав, собствен бизнес, имате си пари. Пенсията ви ще е малко над минималната, с цел да има пари за всички ". И какво се оказа, работилите при мен взимат по-високи пенсии. Находчивите, предприемчивите хора не са на респект в Турция. “

Думите са на Мезиет Гюндюз , която е пенсионирана от няколко години като притежател на детска градина. Говори свободно британски, немски и италиански език. И е от първите създатели на частни детски градини още от средата на 90-те години.
 Мезиет Гюндюз
„ След като поотрасна и вторият ми наследник, взех решение, че желая да продължа да изучавам и записах магистратура по педагогика в Италия. Трудно ме пусна турската страна. Все отново много нетипично за тук, и то през 1991 година. Семейна жена с деца, а желае да учи в чужбина. “

„ Като си пристигнах, основах първата частна детска градина в Денизли, до Анкара. Не бяха чували за такова нещо хората. Приложих всичко, научено от Италия, и сътворих доста друга градина. Довериха ми се. После основах и втора, и трета. Над 50 души са работили при мен през годините. 40 от тях взимат по-високи пенсии от мен. Честни ли са изчисленията на страната? “

След като се пенсионира, Мезиет и фамилията ѝ се реалокират в Измир. Живеят на метри от морето в спокоен квартал. Тя не се оплаква. На всеки въпрос за президента Ердоган замълчава. Но сегашната инфлация я кара да приказва развълнувано.

„ Отивам до магазина за нормалните артикули - яйца, сирене, кашкавал и по-малко от 200 лири не заплащам. Половин кг кашкавал стартира от 40 лири. Сиренето е по 70 лири към този момент. Млечните артикули са много поскъпнали. Олиото стига до 50 лири за литър. То всичко е поскъпнало. Газта ни е 750 лири този месец, най-високата сметка в живота ми “, споделя Мезиет.

„ Животът ни стана невероятно безценен. Това нашето е оцеляване. Да не си пенсионер в Турция. Въобще да не си в Турция. Няма успокоение, няма сигурност тук. Мечтая си единствено за спокойни старини. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР