Как се изчислява месечното обезщетение, което ще получавам през първата

...
Как се изчислява месечното обезщетение, което ще получавам през първата
Коментари Харесай

Какви средства се изплащат през първа и втора година майчинство?

Как се пресмята месечното обезщетение, което ще получавам през първата година на отпуск по майчинство? И какъв брой получавам през втората година? Тези финансови въпроси вълнуват младите майки.

Отговори на този въпроси дава мениджърът Човешки запаси Мария Маринова.

Всички лица в трудови правни отношения изплащат всеки месец осигурителни вноски по фонд „ Общо заболяване и майчинство “, образувани като % от брутното заплащане, на което се осигуряваме в законово избран диапазон.

Обезщетението по майчинство се пресмята въз основата на среднодневното ви заплащане за интервал от последните 24 месеца, като паричната стойност, която майката получава, е 90% от брутната получена среднодневна стойност, умножена по работни дни в месеца.

Всяка бъдеща майка има право да употребява заради бременност и раждане 410 дни за всяко дете, от които 45 дни се употребяват наложително преди раждането.

В помощ на всяка очакваща дете дама, имаме един съвет - изкарайте си ПИК (персонален идентификационен код) в Национален осигурителен институт.
Така ще можете да получите достъп до своето досие и благодарение на калкулатор в онлайн системата на Национален осигурителен институт елементарно ще можете да изчислите на база импортираните осигуровки цената на паричното обезщетение, което ви се поставя.

Втора година майчинство

През първата година майчинство месеците се нижат незабелязано един след различен в битка с колики, растящи зъби и зареждане. И в един миг майките стигат до идващ значим стадий, когато би трябвало да решат дали да се върнат на работа след навършване на 1 годинка на детето, или да продължат с грижите за него и през идващите 12 месеца.

Ако желаете да получавате обезщетение за развъждане на дете от страната и през втората година, значим фактор е детето да не е записано в детско заведение.

По време на втората година, развъждането на дете може да бъде преотстъпено със единодушие от майката, на бащата или на един от техните родители (баба или дядо на детето), само че единствено в случай че работят по трудово правно отношение.

През времето на отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст на майката или лицето, което е поело тази отговорност, се изплаща парично обезщетение, закрепено от държавните органи.

Към момента сумата, призната за всеки месец през втората година, е в размер на 780 лв., оповестява “Ох, на мама! Podcast ”.

!!! Важно е да знаем, че времето през втората година за развъждане на дете се признава за трудов стаж.

След като всяка майка се осведоми за правата и разновидностите, които й се дават, умерено може да реши дали да посвети още една година на детенцето си, или да преотстъпи тази опция на непосредствен родственик и гладко да се завърне към професионалния си път.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР