Как се е появила фабриката? Първо в главите на швейцарците

...
Как се е появила фабриката? Първо в главите на швейцарците
Коментари Харесай

Каменица пуска първата бира през 1881 г.

Как се е появила фабриката? Първо в главите на швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, а по-късно на Каменица тепе.

Историята датира от далечната 1876 година Тогава двамата швейцарци - Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, стартират да опитват с любовта си към пивото, като вършат бира в „ домашни условия “. А през 1881 година с финансовата помощ на Адолф Бомонти, бизнесмен и притежател на пивоварна в Цариград, двамата стават притежатели на новата горделивост на Пловдив: ФРИКЪ и СУЛЦЕРЪ ПИВОВАРНИЦА „ КАМЕНИЦА “.

Пивоварната е оценена по достолепие от всички като най-модерната в града и бързо добива известност в цяла България. Първо у нас, а след това и по света. Пивото излиза зад граница и жъне триумфи в няколко задгранични състезанието: златен орден на ревю в Брюксел през 1893 година, бронзов орден идната година още веднъж в Брюксел и доста други. В интервала от края на Първата международна война до 1959 година фабриката се разраства стремително няколко пъти. Постепенно до 1980 година " Каменица " към този момент се е трансформирала в пример за качество, непорочност и екологичност. " Каменица " остава в историята на пивоварството в България и като пионер с производството си на първата тъмна бира и първата нискоалкохолна бира с плодов усет у нас. На мястото на остарялата фабрика в Пловдив доста скоро ще отвори порти новата „ Пивоварница Каменица “, увенчана със остарелия емблематичен комин.

1876 година - Как се е появила фабриката? Първо в главите на швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, а по-късно на Каменица тепе.

1881 година - От недрата под фабриката още от едно време е бликала леденостудена вода. Така че пловдивчани са се наслаждавали на бирата си прясна, напряко от извора.

1892 година - Любовта си към тъмната бира " Каменица " отбелязва още преди ХХ век, когато пуска първата тъмна бира в България.

1893 година - На интернационално ревю в Брюксел пивоварната е наградена със златен орден с лика на белгийския крал Леополд II - знак на високо интернационално самопризнание.

1964 година - Предприятието минава към новата държавна конструкция „ Българско питие “. Само след две години производството към този момент е повишено на 200 000 хектолитра годишно.

2018 година - " Каменица " дава нов живот на пивоварната, като построява напълно нова постройка с микропивоварна, ресторант, интерактивен център и магазин за почитателите на пивото. Името на комплекса е поклон към първото име на фабриката: " Пивоварница Каменица ". А емблематичният комин в бяло и зелено ще продължава да бъде място за срещи за феновете на пивото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР