Как роднини на ръководители в Министерството на земеделието се облагодетелстват

...
Как роднини на ръководители в Министерството на земеделието се облагодетелстват
Коментари Харесай

Пасище-гейт: Семейства на земеделски шефове прибират пари от ЕС

Как родственици на ръководители в Министерството на земеделието се облагодетелстват с пари от евросубсидии?

На този въпрос се пробва да отговори следствие на NOVA.

Хора в Монтанско: Крадат ни земите по законов път

В чии ръце е земята на България

Поводът за него са огромен брой сигнали за случаи, при които свързани с шефовете лица се оказват бенефициенти по огромни европейски стратегии, чието разпределяне зависи и от роднината на висок пост.

Такъв образец е Елен Стойкова, младата щерка на ръководителката на регионалната дирекция „ Земеделие” за София-област Христина Стойкова. От 19-годишна Елен е записана като аграрни производител.

Тя е характерен притежател на пасбище без животни – хората, които взимат европейски дотации, с цел да поддържат парцелите си окосени.

От 2013 до началото на 2016 Елен Стойкова е спечелила хиляди левове в евросубсидии за поддържане на над 1300 дка пасища в Челопеч.

Случайно или не, ведомството на майка й е одобрявало площите преди да се кандидатства за парите за земеделие.

Дъщерята удостоверява за договорите, само че не може да отговори на въпроси по отношение на поддържането на пасбище.

„ Имам хора, които се занимават с това нещо”, споделя Елен.

Семейството на Христина Стойкова е бенефициент и по друга стратегия за еврофинансиране на земеделието – за изграждане на къщи за посетители.

Фирма на родителите на Стойкова печели оптималното такова финансиране от 390 хиляди лв. за 3 къщи-близнаци край Сливница.

Преобразуването на земеделската земя в урбанизирана още веднъж е осъществено от комисия под управлението на земеделската шефка.

„ Да, ръководител съм на комисията, само че тя се назначава от министър”, декларира самата Стойкова. Става въпрос за Комисията за смяна на предназначението на земеделските земи.

Същевременно е противоречиво дали къщите одобряват посетители от 2015г. насам, както би трябвало, или европейските целеви средства са употребявани за построяването на скъпи частни парцели за персонално прилагане.

„ Подала съм си декларация за спор на ползи. Имам 3 деца и е изцяло обикновено да не мога да прехранвам цялото семейство. Дъщеря ми е на 25, синът ми е на 27, дребната е на 10. Нормално е всеки да има компании и да работи”, споделя Стойкова.

Обвиниха някогашен началник на фонд "Земеделие " за хабене на 20 хиляди лв.

Двама някогашни шефове на "Напоителни системи " с обвинявания

По случая със фамилията на Стойкова в продължение на година и половина е имало произвеждане на Комисията за спор на ползи, което обаче е прекъснато, посочи проверяващият публицист Марин Райков.

Той прецизира, че

не е нелегално роднините на човек на такава позиция да аплайват за евросубсидии ,

само че съществуването на спор на ползи би трябвало да се изследва в детайли във всеки обособен сходен проблем.

Неговият цялостен материал разнищва този и други противоречиви случаи, при които родственици на ръководители в земеделието се оказват облагодетелствани от европейски стратегии в бранша. Разследването ще бъде излъчено в неделя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР