Как реагираха румънците на последната блокада на България и Румъния

...
Как реагираха румънците на последната блокада на България и Румъния
Коментари Харесай

Румънски блогър: В Румъния няма настроения срещу България заради Шенген

Как реагираха румънците на последната обсада на България и Румъния по пътя им към Шенген? В северната ни съседка настроенията за протест на Австрия и Нидерландия са доста мощни. Темата разясняваме с Юлия Баховски, която е блогър и написа за Румъния и България, приключила публицистика у нас.

„ Веднага след появяването на новината, че Румъния не е призната, първите реакции бяха ужасно прочувствени. Румънският народ е народ, който обича да стачкува, да си упражнява правата и незабавно започнаха първо в обществените профили на австрийското посолство, тъй като Румъния е по-сърдита на Австрия, в сравнение с Холандия, появявайки се всякакви заявления... всички румънски жители си освобождаваха гнева там “, разяснява Юлия в студиото на „ Добро утро, Европа “ първите реакции в северната ни съседка след блокадата за Шенген.
В цялото общество, медиите, страстта превземаше, дори имаше и публични лица и политически партии, които насърчаваха към протест и то към австрийските компании.
Юлия уточни, че Австрия е вторият по величина вложител в Румъния с доста високи обороти – има 65 хиляди чиновници в Румъния, като единствено две от най-големите банки имат 5 милиона клиента, което съставлява една четвърт от популацията на Румъния.

Завършилата публицистика у нас румънка уточни, че след това формалните управляващи и публицистите са се пробвали да смекчат апелите за протест.

По думите на Юлия в северната ни съседка няма настроения срещу България поради ветото за участието ни в Шенген.
Съвсем малко гласове имаха такова отношение и то в първия ден след срещата в Брюксел. Дипломатите споделиха ясно, че Румъния и България би трябвало да бъдат дружно. Мисля, че би трябвало да вървим дружно и това е публичното мнение в Румъния.
По думите на Юлия една от аргументите Румъния да е толкоз ядосана на Австрия е това, че до последните няколко дни преди срещата в Брюксел е нямало никаква негативна реакция от Виена, а внезапно австрийската позиция е станала доста остра, без освен това да има причини.

Според румънската блогърка Румъния и България страдат от така наречен „ балкански синдром “, по което си наподобяват.

„ Тук Румъния и България безусловно си наподобяват. Вината в никакъв случай не е в нас. Винаги е другият, постоянно демонстрираме с пръст към другия, постоянно другата партия, предходното държавно управление, идващото и така нататък Така че атмосферата е същата, само че опозиционните партии се възползват от този миг да повдигнат тезата, че президентът е най-виновен от всички, тъй като освен, че той дава отговор за външната политика на Румъния, само че и неговият немски генезис подразбира, че би трябвало да бъде в доста по-добри връзки в Германия и Австрия “, разяснява Юлия.

„ Догодина има шансове, само че няма нищо съответно “, уточни още тя, само че предвижда, че въпреки всичко България и Румъния ще влязат в Шенген, в случай че дипломатите си свършат работата.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР