Как разчетоха политическите сили думите на президента, че първо ще

...
Как разчетоха политическите сили думите на президента, че първо ще
Коментари Харесай

Президентски мандат срещу актуализация на бюджета - реакциите на партиите

Как разчетоха политическите сили думите на президента, че първо ще чуе мнението им за актуализацията на бюджета и тогава ще реши на коя партия да връчи мандата? " Ще преценява по кое време и на кого ", сподели той по-рано през днешния ден, а от ГЕРБ го разчетоха като ултиматум.

От Българска социалистическа партия подсетиха, че самите те от дълго време упорстват за актуализация.

Президентът има право на това, подсетиха от Движение за права и свободи, само че също по този начин, че бюджет и актуализацията му са предмет на бъдещи политики при към този момент ясно болшинство.

Очевидно е, че президентът сега се пробва да извива ръцете на парламентарно показаните групи за актуализация на бюджета и чак тогава ще връчва мандата, разяснява ръководителят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова пред публицисти в Народното събрание.

" Освен че е разединител на нацията, се трансформира и в рекетьор за парламентарно показаните групи " , безапелационна беше Атанасова. " Много ми е необичайно, че след две години непровеждане на сходен съвет, президентът чак в този момент разбра, че има заплаха от 4-та вълна от Коронавирус в България. Може би в този момент разбра, че има заплаха и от мигрантска рецесия ", разяснява Атанасова.

" Очевидно е, че президентът сега се пробва да извива ръцете на парламентарно показаните групи за актуализация на бюджета и чак тогава ще връчва мандата ", заключи председателката на групата на ГЕРБ/СДС. Тя подсети, че си има конституционни процедури.

 Радев ще направи съвещания с партиите, обвърза втория мандат с бюджета Виж още

Нито една партия няма да получи празен чек против неразбираеми условия кой ще харчи тези пари и защо, предвижда тя. Десислава Атанасова укори президента, че бяга от отговорност и повтори, че ГЕРБ е оставил постоянни финанси в страната. " Това служебно държавно управление се роди под неговия пестник ", сподели още Атанасова.

От Българска социалистическа партия припомниха, че от дълго време упорстват за актуализация на бюджета.

" Да не гадаем кой какво би направил, това е право по конституция на президента, той ще вземе решение на кого да връчи третия мандат, разяснява Борислав Гуцанов на въпрос дали от Българска социалистическа партия биха се обидили, в случай че мандатът не отиде при тях. " Ако третият мандат бъде даден на нас, ще бъдат извършени диалози с министрите /служебните/, премиера, и тогава към този момент ще се стигне до пленарната зала ", разяснява Борислав Гуцанов. Той акцентира, че социалистите си имат решение да предложат служебния кабинет за постоянен, а то не било поради липса на фрагменти. " Част от служебния кабинет също е обвързван с Българска социалистическа партия, считаме, че сега този кабинет си прави работата, има добра известност измежду хората, което е причина за успокоение ", даде още причини Гуцанов.

" Явно господин президентът занапред има желание да организира съвещания, да чуе какво мислим ние за забавянето на процедурата. Тепърва ще прави оценки, да забележим той с какви хрумвания, цели, планове, какви дейности прави ", сподели в коридорите на Народното събрание ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. " Това е в неговите пълномощия ", подсети той.

Карадайъ означи още, че актуализацията и бюджетът по принцип съставляват бъдещи политики, които да се осъществят. Зад тях би трябвало да застане ясно парламентарно болшинство, загатна той. Така че, занапред ще забележим кой какво предлага, само че от Движение за права и свободи от много време призоваваме за нормалност в политиката, което предпоставя изчерпателен разговор за възобновяване на демокрацията, акцентира ръководителят на Движението. По думите му, няма по какъв начин това да се случи с недемократични способи и принадлежности. " Видяхме още нещо, че с анти-ДПС реторика не могат да си прикриват политическата отпадналост, не се вземат решение рецесиите - здравната, обществената, най-много политическата ", посочи Карадайъ.

" Ще заемем позиция. В момента не мога да заема позиция по тази тематика ", разяснява Христо Иванов, като посочи, че въпросът ще бъде разискван от парламентарната група на Демократична България идната седмица.

" За нас е значимо да има разговор сред обединенията отвън Движение за права и свободи и ГЕРБ. Да опитаме да разгадаем, да намерим една цялостна формула. Когато намерим цялостна формула, съм сигурен, че можем да решим усложненията, свързани с мандата. Ако имаме цялостна формула по въпроса какъв брой да е времето на такова държавно управление, кой да е неговият състав, по какъв начин да си подсигуряваме неговите дейности, съм сигурен, че в този подтекст кой механически да получи мандата, може да остане въпрос на техника, а не да бъде алегоричен ", добави Иванов.

Колкото пъти да вършим избори, едни и същи хора все един ден ще би трябвало да седнат, да се вразумят, да спрат да гледат себе си, с цел да основат формулата за ръководство. Това на собствен ред разяснява Арман Бабикян от " Изправи се БГ!Ние идваме! ". Обратното е безумство, съгласно него. На това нещо се радва единствено един човек, който желае " ред в безпорядък ", означи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР