Как пенсионерите да изчислят с колко ще се вдигнат доходите

...
Как пенсионерите да изчислят с колко ще се вдигнат доходите
Коментари Харесай

Гьоков обясни как възрастните да изчислят увеличението на пенсиите си

Как пенсионерите да изчислят с какъв брой ще се вдигнат приходите им. Това изясни в ефира на " Здравей, България ” общественият министър Георги Гьоков. По думите му има доста спекулации по тематиката.

" Изчисляваме самостоятелната пенсия по 10% + 60-те лв., твърдо за всички, които нарекохме Коронавирус добавка ”, изясни министър Гьоков. Това е предлагането на МТСП и Национален осигурителен институт пред Народно събрание.

 

" Тук би трябвало да прибавим и корекционните добавки. Става въпрос от 50 стотинки до към 60 лв.. Така по сметките минималната пенсия ще стане 467 лв. ”, изясни министър Гьоков.

" Ако някоя пенсия остане под 467 лв., пенсионерът въпреки всичко ще получава 467 лв.. Идеята ни е да запазим покупателната дарба във времена на инфлация ”, изясни общественият министър.

По думите му обществената пенсия ще стане 247 лв., в случай че предлагането бъде признато в Народно събрание.

" За мен най-добре е да бъдат подпомагани най-бедните, тъй като по този начин ще усещат поддръжката на страната, а не всички на калпак. Това доста мъчно можем да го създадем сега. Нашата система е нереформирана, тромава е ”, сподели министър Гьоков.

Министър Георги Гьоков сподели, че общественото министерство не се отхвърля за по-високата минимална работна заплата. Предложението е тя да се пресмята като 50% от междинната.

  " По наши сметки се пада към 770 лв.. От 1 януари ще използван това предписание. Настояването ни беше това да се случи от 1 юли. Не знам по какъв начин ще се развие инфлацията, само че считам, че някъде към 800 лв. ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 година ”, пресмята министърът.

Той разяснява и държавния дълг. " Той  не се покачва повече от плануваното в краткосрочните и средносрочни бюджетни прогнози. Хубавото е, че има доходи в бюджета, в това число от инфлацията и увеличените цени на горивата ”, сподели Гьоков. Той добави, че не го тормози, че разноските се покриват от задължения.

" Много се спекулира и с това дали се вземат заеми. Нямам проблеми и българите не би трябвало да имат проблеми с това, че се вземат заеми, в случай че страната успее да ги обслужва. Ние сме страната с един от най-ниските задължения в Европа ”, сподели Гьоков.  

Той поддържа предлагането на Има Такъв Народ за блок цени за по-ниско ползване на ток, парно, природен газ и вода.

" Интересно и удачно предложение. Друг е въпросът по какъв начин може да се управлява. И тук отново стигаме до въпроса дали подкрепяме тези, на които им е най-нужно или на калпак ”, сподели министър Гьоков.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР