Как неумолимо тече времето... Сякаш беше вчера, когато цял един

...
Как неумолимо тече времето... Сякаш беше вчера, когато цял един
Коментари Харесай

Когато Господ беше българин и Св. Емил беше месията му

Как непреклонно тече времето... Сякаш беше през вчерашния ден, когато цялостен един народ не спа от страстите във вълшебната вечер в Париж, а в действителност от нея минаха към този момент... 24 години.

На 17 ноември 1993 година България записа една от най-големите си футболни победи, като закла "петлите " посред "Парк де Пренс " и се класира на Мондиала в САЩ'94. А там към този момент всичко е история.

За този триумф над Франция от дълго време е казано всичко. И към тази дата постоянно се намира някой малък подробност, някой малко по-различен колорит, който да запечата още по-ярко загатна в съзнанието.

А той се отдалечава от ден на ден в предишното, за жалост. Вече са израснали огромни футболни почитатели, за които този мач е не просто роман от родители и по-възрастни другари - те даже не са били родени, когато България стига историческия си триумф.

Затова дано очевидците напомним какво се случи за тези, чиито усещания са единствено от приказки. А с другите да се отдадем на сладка носталгия...

И по този начин, международните квалификации за място в Съединени американски щати завършват. България е в една група с Швеция, Финландия, Израел, Австрия и коравите французи. Преди последния кръг скандинавците към този момент са намерили място на финалния шампионат, на който след това ще завършат трети.

България криволичи непрекъснато, като поради съмненията си в един миг наподобява, че Световното ще е мираж. Но тогава идва подаръкът от от дълго време изпадналия отбор на Израел, който побеждава Франция... на "Парк де Пренс " с 3:2.

Всъщност, на "петлите " им би трябвало единствено точка от последните две семейства с Израел и България и ще са недостижими на второто място. И откакто израелците ни сервират този непредвиден подарък, Пеневата чета взима нещата в свои ръце.

А в Париж е доста мъчно. Още в 32-та минута французите повеждат посредством футболното провидение Ерик Кантона и като че ли всичко свършва. Но не! Емил Костадинов изравнява с глава след центриране от корнер много бързо.

Следват мъчителни минути за почитателите и на двата тима. За да се стигне до развръзката в последната минута на постоянното време. Франция получава директен свободен удар пред нашето наказателно поле, само че неизвестно за какво Давид Жинола отиграва преждевременно.

Топката е овладяна от отбраната ни, следва пас към Любо Пенев. Той, като че ли със затворени очи, пуска топката на скорост за връхлитащия по десния фланг Емил Костадинов. Коща стига до топката, напредва мощно и без планиране насочва яростен изстрел, вместо да подаде на свободния на другия фланг Христо Стоичков.

Кълбото профучава над вратаря Бернар Лама, удря се в горната греда и стопира в мрежата! 2:1 за България! Екстаз! Коментаторът на дуела Николай Колев-Мичмана изрича паметната имитация "Господ е българин! ". А на Световното в Съединени американски щати година по-късно тя се удостоверява. България стартира похода за своя футболен Олимп, който надали скоро ще бъде още един! Но най-малко споменът ще ни топли.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР