Как може да се разреши демографската криза в България? Оказва

...
Как може да се разреши демографската криза в България? Оказва
Коментари Харесай

Може ли да се разреши демографската криза у нас?

Как може да се позволи демографската рецесия в България? Оказва се, че отговорът на този въпрос не е толкоз елементарен

„ Организацията „ ДНК “ към този момент шест години работи по разрешаване на проблемите от демографската рецесия, само че към момента не виждаме тази визия, която България би трябвало да има с цел да я преодолее “, сподели Моника Иванчовска, която е ръководител на управителния съвет на ДНК и управител на платформата Bulgaria Wants You пред

„ 91% от хората показват, че главен проблем са равнищата на приходите и качеството на опазването на здравето. Раждаемостта е на трето място, което приказва, че тази проблематика е основна в дневния ред на българина и го осъзнаваме като сериозен проблем “, разяснява социологът Димитър Ганев.

Според географа и публицист Георги Бърдаров резултатите от изследването на ДНК не са изненадващи. „ Имаме два процеса, които са международни и това са ниската раждаемост и застаряващото население. Второто значимо нещо обаче е опазването на здравето у нас. България е на срамното първо място по обща смъртност в Европа и на едно от първите в света “, споделя Бърдаров.

„ Моята теза е, че единствената крачка напред е увеличение на младото, интензивно население. Няма по какъв начин без тях за разгадаем демографската рецесия “, сподели Бърдаров.

„ Най-голяма поддръжка събира повдигането на детските надбавки “, разяснява Ганев.

„ Ако в този момент не задържим българите в локалния пазар, няма да пожънем бързо триумфа и да преодолеем тази рецесия “, счита Иванчовска.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР