Как може да съберем 7 милиарда книги в една епруветка

...
Как може да съберем 7 милиарда книги в една епруветка
Коментари Харесай

Пловдивчанин: Може да хакнете компютър с ДНК

Как може да съберем 7 милиарда книги в една епруветка с ДНК? За тази смайваща технология описа бъдещият докторант по микробиология Йордан Стефанов в първото пловдивско издание за тази година на лабораторията за популярност на млади учени FameLab. Кръгът, който е под патронажа на Британския съвет се организира в заведението Би Боп.

Другото, за което за малко да ви опиша бе по какъв начин може да се хакне компютър с молекула ДНК, смая още повече слушателите си той.

Йордан изясни по какъв начин молекулата на ДНК е извънредно устойчива и е издържала към този момент стотици милиони години.

" В една молекула може да съберете информацията от 14 000 диска. Това се равнява на 150 кг книжен притежател. Молекулата би трябвало да се държи в епруветка и при ниска температура ", добяви той и напомни, че досегашните носители на информация като хард дискове и лазерни дискове са ненадеждни. " Значи можем да вкараме целия Шескпир в една епруветка и да си го държим в хладилника ", заключи Любов Костова от Британския съвет.

Преди това Йордан, който има брат двуяйчен близнак изясни, че това да се раждат близнаци в едно семейство идва от гените на майката и в действителност предствавлява генетична разновидност. Въпреси смайващото си показване, Йордан не се класира за финала на FameLab в София.

Вторият пловдивски представител бе Петя Конакчиева от Медицинския университет. Тя описа по какъв начин до 10 години може да стане пробив в лекуването на рака с подобаващи РНК.

Другите участници във FameLab - задграничните студентки в Медицинския Унвиверситет Рейчъл Акужор и Алона Шади, описаха за това по какъв начин може да се отстрани цялостната слепота благодарение на имплант в ретината и за лекуването на рак на пикочния мехур благодарение на самозаразяване с туберкулоза.

За финалисти в София бяха определени пловдивчанката Петя Конакчиева и рейчъл Акужор.

За всички тези забавни научни теории, разказани на понятен език може да порчетете във вестник " Марица ". /Марица.бг

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР