Как може да бъде опазена околната среда, какви са източниците

...
Как може да бъде опазена околната среда, какви са източниците
Коментари Харесай

Как да опазят околната среда обсъдиха ученици от ОМГ Акад. Кирил Попов и служители на Общината

Как може да бъде опазена околната среда, какви са източниците на замърсяване и по какъв начин всеки един жител може да спомага за намаляването на замърсяването на природата разискаха по време на среща възпитаници от 11 клас от ОМГ " Акад. Кирил Попов “ и чиновниците от отдел " Екология и ръководство на отпадъците “ на Община Пловдив.

Младежите бяха дейни и задаваха въпроси във връзка с шума, къде и по какъв начин действат измервателните станции на качеството на въздуха. Те научиха, че има и мобилни измервателни станции, които могат да отчетат положението на въздуха във всяка една точка на града.

" Общинската администрация реализира надзор, само че отговорността е на всеки един от нас “, съобщи Елена Найденова, гл. специалист от отдел " Екология и ръководство на отпадъците “. Тя показа, че нормата на фини прахови частици във въздуха е повишена през зимните месеци, когато дърветата нямат листа и когато огромна част от жителите се отопляват с печки на твърдо гориво. " Причина е и че градът е гъстонаселен и се намира в долина “, обясниха още тя.

По отношение на запазване на околната среда Община Пловдив работи всекидневно и с други институции – РЗИ, Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда. На уеб страницата http://ecomonitoring.plovdiv.bg/ всеки може да се запознае и да получи повече информация за въздуха, водата, шума на околната среда и други въпроси, свързани с екологията на града.

" Предстои реализацията на извънредно значим план, който касае пречистването на отпадните води, по този начин наречения " Воден план “, който визира и рехабилитацията на пречиствателната станция, както и по-голямата част от улиците в регион " Северен “, “ посочи Вяра Колева, основен специалист в отдел " Екология и ръководство на отпадъците “.

© Учениците от Математическата гимназия се интересуваха и от заплащането на таксите за домашни любимци и местата за мятане на биологичните боклуци. Те научиха още, че в случай че видят неправда би трябвало да се обадят на Пловдивския общински инспекторат, чиито чиновници могат да създадат инспекция по техните сигнали.

" В уеб страницата на Община Пловдив има информация, която демонстрира местата за мятане на друг тип боклук. Гражданите би трябвало да знаят, че във всеки един от регионите има места, където могат да хвърлят мебели, разнообразни типове боклуци, опаковки, електрическо съоръжение, автомобилни гуми, масла, батерии или рискови боклуци от семействата “, заяви шеф отдел " Екология и ръководство на отпадъците “ Василка Чопкова.

В края на срещата учениците бяха по-мотивирани да пазят чистотата на Пловдив, да бъдат виновни и да не замърсяват.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР