Как могат да сменят безплатно печките на дърва и въглища

...
Как могат да сменят безплатно печките на дърва и въглища
Коментари Харесай

На срещи в „Северен“, „Тракия“ и „Централен“: Пловдивчани пи...

Как могат да сменят гратис печките на дърва и въглища с ново, по-екологично отопление, питаха пловдивчани на провелите се през вчерашния ден осведомителни срещи, проведени от Община Пловдив в регионите " Северен ", " Тракия " и " Централен ". Те се осъществиха по план " Мерки за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление ", който се финансира от Европейския съюз.

На срещата отговори на въпросите дадоха Лияна Аджарова, началник на Обединение " Чист въздух за Пловдив ", което е реализатор на плана, а общината беше показана от основния специалист в дирекция " Екология " на Община Пловдив Елена Найденова.



Елена Найденова от Община Пловдив (в средата) и Лияна Аджарова (вляво)запознаха присъстващите с плана в регион " Северен ". С тях беше и зам.-кметът на региона Калоян Георгиев.

„ Реших да сменя дървата и въглищата с пелети, тъй като е доста трудоемко и прашно занятие, а и замърсяват въздуха. Ще употребявам построената апаратура в жилището и считам, че елементарно може да се премине към по-екологичните пелети “, показа Стоян Гечков, който живее в регион " Северен ". От 14 година отоплява жилището в 4-етажна кооперация на твърдо гориво. Вчера пристигна на срещата, с цел да разбере по какъв начин да стартира процедурата по кандидатстването.

Подаването на заявления продължава и всеки искащ може да направи това до 23 май т.г. в районните администрации или посредством електронната форма на уеб страницата на община Пловдив. За информация и въпроси има открита безвъзмездна телефонна линия: 070050032, изясни Лияна Аджарова. Нейният екип от енергийни експерти ще подкрепя пловдивчани както при кандидатстването, по този начин и при избор на отопление.

" Създаваме съвременна електронна система, която ще съпътства целия развой. Чрез нея цифровизирани вкарваме до момента подадените заявления и тези, които следва до 23 май да бъдат признати. Следващата стъпка е допустимите претенденти да бъдат интервюирани от механически лица с въпроси, които касаят жилището и семейството. Те се отнасят до съответни механически характерности на жилището и постройката, свързани с енергийната ефикасната и броя на лицата ", изясни Аджарова. Интервюто ще се организира по телефона и ще е изцяло гратис.

След това претендентите ще бъдат поканени да подпишат формуляр за кандидатстване и за избраните уреди, които желаят да получат. Процесът е оптимално улеснен, стана ясно през вчерашния ден.



Главният специалист от дирекция " Екология " в Община Пловдив Елена Найденова обясни изискванията за кандидатстване и в регион " Централен "

Едно от изискванията при задействане на процедурата е декларацията да е подадена от притежателя на жилището, също по този начин употребеното отопление до момента да е на твърдо гориво.

Кандидати, които живеят в топлофицирана постройка, само че по една или друга причина са се отказали и желаят в този момент да се върнат към парно, могат да аплайват за нови уреди. Възможността е тези претенденти да получат до три радиатора и да се върнат към централното топлоснабдяване.

Другите благоприятни условия за подмяна на отоплението на дърва и въглища е прекосяване на пелети. Тук утвърдените могат да получат един от трите разновидността: топловъздушна камина или печка на пелети, камина вид водна риза на пелети или казан на пелети, когато става въпрос за къщи.



Пловдивчани питаха по какъв начин могат да сменят остарялата печка на дърва и въглища екологично чист апарат в ЖР " Тракия "

Тези, които желаят да се отопляват на електричество, ще могат да получат до 3 климатика според от спецификата на жилището.

Там, където има техническа опция за газоподаване пък, може да се кандидатства с 2 вида уреди - газови конвектори и газови котли с разнообразни мощности. Това са допустимите благоприятни условия и уреди.

Община Пловдив е Бенефициент на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ по план: „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив, посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “, в размер на 13 862 232,11 лева

Целта на предоставяната финансова помощ е да се усъвършенства качеството на атмосферния въздух посредством понижаване наднормените равнища на фини прахови частици /ФПЧ10/ и косвено на азотни оксиди на територията на общината. Финансираните ограничения са ориентирани към замяна на замърсяващи въздуха отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с различни такива: на газ; употребяващи електричество; на пелети или различен тип дървесна биомаса или източници на топлинна сила по избор на съответното домакинство.

За повече информация апелирам да посетите формалната страница на община Пловдив в секцията:.

--------------------------------------------------www.eufunds.bg------------------------------------------

Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР