Как милионите на Русия почти склониха Молдова да отхвърли ЕС,

...
Как милионите на Русия почти склониха Молдова да отхвърли ЕС,
Коментари Харесай

Молдова избра ЕС въпреки опитите за влияние от Москва, предстоят изборите в Грузия

" Как милионите на Русия съвсем склониха Молдова да отхвърли Европейски Съюз ", гласи заглавие на английския в. " Таймс " за референдума в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Режимът на Путин не се и пробва да скрие намесата си в изборите в други страни, само че наглостта на последната му акция беше необикновена даже за Кремъл, отбелязва изданието.

Руските " оферти за пари за гласове изкривяват резултатите от референдума за Европейски Съюз в Молдова ", гласи и заглавието на английския в. " Телеграф ". Подложеното на гласоподаване решение за смяна на конституцията на страната, целящо да се включи в нея присъединението към Европейски Съюз, беше признато с минимално болшинство, макар прогнозите за лесна победа.

" Престъпни групи, работещи взаимно с непознати сили, враждебно настроени към нашите национални ползи, нападнаха страната ни с десетки милиони евро, неистини и агитация ", съобщи на конференция в Кишинев молдовската президентка Мая Санду.

Тя не загатна директно Русия, само че Европейският парламент, молдовските служби за сигурност и Съединени американски щати предизвестиха, че Кремъл се намесва в референдума и президентските избори, които бяха създадени в един ден.

Вчера Европейски Съюз съобщи, че има доказателства за " невиждана интервенция ". Москва отхвърля тези изказвания. Същия ден Кремъл съобщи, че в преброяването на гласовете в Молдова е имало " аномалии ", и прикани Санду да " потвърди " изказванията си за интервенция в изборите, напомня " Телеграф ".

" Безпрецедентно посягане против демокрацията " в Молдова, изборите са дестабилизирани от Русия, написа и френският в. " Фигаро ".

Проевропейските сили завоюваха на косъм на референдума за присъединение към Европейски Съюз. Президентката Мая Санду ще се изправи на втори тур против претендент, подкрепян от проруските сили.

На изборите в Молдова настоящата президентка се сблъска с необикновен съперник - отдел 11 от ФСС (руското разузнаване), който се занимава с Молдова, споделят членове на молдовските управляващи, отбелязва френското издание. 

Според източници от локалните сили за сигурност, от януари насам Русия е харчила над 10 милиона евро на месец за интервенции за политическа интервенция в Молдова. Сумите и употребяваните средства са нещо нечувано за континента, акцентират източниците на " Фигаро ".

В. " Лос Анджелис таймс " от своя страна припомня за изявлението на молдовската президентка, че " за злощастие, правосъдната система не е съумяла да направи задоволително, с цел да предотврати пазаруването на гласове и корупцията ". 

" Трябва да сложим точка и на това, да поправяме всичко, което се е объркало и да си научим урока. Чухме ви - знаем, че би трябвало да създадем повече за битка с корупцията ", съобщи тя на конференция след гласуването.

Въпреки това близкият резултат " ще бъде изключително проблематичен, тъй като ще пасва на изказванията, които се популяризират от Кремъл и проруските сили ", отбелязва Кристиян Кантир, молдовски доцент по интернационалните връзки в университета на Оукланд.

Молдова и Грузия водят една и съща битка, написа на собствен ред френският в. " Сюдуест ". Над Молдова, която гласоподава в неделя и Грузия, която ще гласоподава в събота, тегне по идентичен метод притеснителната сянка на една Русия, която прави всичко по силите си, с цел да попречва европейския път на дребните републики към Черно море и да ги задържи в орбитата си. Тяхната история повтаря историята на Украйна след " революцията на Майдана ", чиито нейните последствия включваха настъпление, война и тъмно бъдеще.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР