Как Копенхаген стана зелен оазис Всички печки на въглища и

...
Как Копенхаген стана зелен оазис Всички печки на въглища и
Коментари Харесай

4000 хвърлят кюмбетата срещу безплатни климатици

Как Копенхаген стана зелен оазис

Всички печки на въглища и дърва, които не дават отговор на еконормите, би трябвало да бъдат сменени най- късно до 2024 година Това е една от главните рекомендации на Световната банка, които страната ни би трябвало да извърши, с цел да усъвършенства качеството на въздуха. Отоплителни уреди на твърдо гориво употребяват 54% от българите. Според специалистите 85 на 100 от фините прахови частици се дължат точно на отоплението на битово гориво. Очакванията са равнищата им да се намалят със 78% след въвеждането на предлаганата от Световната банка мярка.

Тя ще се реализира благодарение на Оперативна програма „ Околна среда “, която дава 111 млн. лева Пилотно планът може да започва в 27 общини с най- замърсен въздух, измежду които Хасково и Димитровград. Само 7 общини обаче, измежду които е Димитровглрад, имат подготвеност.

Както haskovo.marica.bg писа преди време, в Димитровград опция да заменят гратис печките си на дърва и въглища с екологични уреди, ще имат близо 4000 семейства. Те ще избират като опция газ, ток, климатици, пелети и така нататък. Помощта за общината за това е в размер на 13 млн. лева
Заради потреблението на печки за твърдо гориво Димитровград попада в класацията за най-замърсените с фини прахови частици градове в страната. Подобна е обстановката и в Хасково,където повече от половината семейства се отопляват по този начин. И в двата града има газификация, само че процесът по свързването на семействата тече постепенно, защото е обвързвано с разноски. Въпреки, че вложенията се избиват в следствие, първичното финансиране притестява забележителна част от мераклиите да минат на газ.

Според специалисти работещи по програмата, има концепция неотговарящите на условията електроуреди и горива въобще да не стигат до пазара и да не могат да се продават. В същото време обаче страната продължава да подкрепя обществено слабите с отопление на твърдо гориво. Тя пропусна опцията да наложи на притежателите на жилища, които бяха санирани безплатно, да не употребяват дърва, въглища и електроуреди с невисок клас на икономисване на енергия.

В мометна против мръсния въздух общините се борят главно на хартия. Всички имат стратегии за преободоляване на казуса с фините прахови частици, а измежду ограниченията, записани в тях, са по- постоянно измиване на уличните платна, озеленяване и други, които обаче не дават резултат. Според данни на Европейската организация за околната среда, оповестени в края на м.г. България е преди всичко в Европейски Съюз по смъртност поради мръсния въздух. Домакинствата, които избират най- евтиния вид за отопление, ще би трябвало да създадат избор сред него и здравето и то освен своето./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР