Как, кога и точно с какви въпроси да бъде проведено

...
Как, кога и точно с какви въпроси да бъде проведено
Коментари Харесай

Как, кога и с какви въпроси да бъде проведено националното преброяване през 2021 г.?

Как, по кое време и тъкмо с какви въпроси да бъде извършено националното броене на популацията през 2021 година? С тези въпроси се обръщат от Националния статистически институт към обществото. Допитването, което е част от публичните съвещания по подготвяния нов закон за броене на популацията и жилищния фонд, тече до 9 август.

7 милиона 50 хиляди и 34 души наброява популацията на България все още, съгласно данните на Националния статистически институт. Те са основани на актуализация на информацията, събрана при последното действително броене, през 2011 година

След три години следва ново броене, като сега тече подготовка за метода, по който то ще се случи. На уеб страницата strategy.bg всеки жител на страната може да даде своето мнение за това по какъв начин да стане преброяването – онлайн, с анкетни карти и преброители, посредством административни източници или смесено.

Друга тематика, по която можем да дадем мнение, е дали да бъде включен въпроса за етноса и вероизповеданието. Защо е значим той? " Дали въпросите, които са свързани с етническата принадлежност, е нещо, което може да заплаши някого било то в персонален проект или в някакъв колективен или партиен проект. Това са неща, които желаеме да обсъдим с всички, с цел да можем да разбираем значимостта на тази информация, която ще съберем ", изясни шефът на националната статистика Сергей Цветарски.

Третият въпрос, подложен на публично разискване, е към коя дата да бъдат съотнесени данните, като тук предложенията на Статистическия институт са янураи февруари, май или ноември декември.

Предното броене е коствало на републиканския бюджет към 27 милиона лв., като идното се чака да бъде малко по-скъпо поради спомагателни действия, които са планувани. По данни на Организация на обединените нации българите сме към този момент под седем милиона, а дали тази статистика ще се удостовери емпирично, ще стане ясно в края на 2021 година /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР