Как към един контейнер да бъде насочен лазерен лъч и

...
Как към един контейнер да бъде насочен лазерен лъч и
Коментари Харесай

Пловдивски учени създадоха оръжие срещу контрабандата

Как към един резервоар да бъде ориентиран лазерен лъч и посредством него от разстояние да се откри какво съдържа той и има ли органични субстанции вътре - това е един от фокусите на нова разработка на екип от учени в пловдивския филиал на Техническия университет. „ Облъчваме с лазер дадена материя и единствено по отразената светлина разбираме веществата в нея. Нашето устройство е извънредно плътно и елементарно портативно. Ценното е, че даже от разстояние посредством него може да се „ надникне “ в затворени пространства и да се дефинират веществата, които се съдържат в тях. Методът може да се ползва за надзор на замърсявания, разбор на храни и питиета, в митническия надзор “, изясни ръководителят на създаването проф. Марин Ненчев.  Според него устройството, което ще бъде патентовано,  ще провокира бизнес интерес на българските оптичните компании, както и на  Института по специфична оптика в Българска академия на науките.

Екипът завоюва финансиране  от Националния фонд за научни проучвания на стойност 120 000 лв.. Така вузът ще осъществя общо два от утвърдените 9 плана за цялата страна през последната година.

С отпуснатите от страната пари 9 учени, в това число и от два института на Българска академия на науките, ще развият теорията на лазерите и ще основат артикул, който да бъде патентован.

Проектът има комплицираното наименование  „ Оптични квантово-електронни детайли и устройства на основата на клиновидни интерференчни структури за лазерната и оптоелектронната техника, оптичните връзки, метрологията и спектроанализа “. В него водеща роля имат 4-ма учени от ТУ - Пловдив, в това число двама докторанти, а сътрудници са трима учени от Института по електроника на Българска академия на науките и още петима от Института по оптика и оптични материали на Българска академия на науките. 

„ Нашият принос към фундаменталната просвета ще се състои в това да създадем нов метод за спектрално ръководство на лазерите. Това значи да се намесим в светлинния набор на лазерния лъч, да го накараме да се мени  и в следствие да реализираме  принципно нова база на ръководство на спектъра на лъчение на лазерите ", сподели шефът на екипа проф. доктор  Марин Ненчев, който е началник на изследователска лаборатория по квантова и оптоелектроника в ТУ - Пловдив.  Вторият фокус е върху потреблението на лазера за разнообразни типове разбор, а третата задача е обвързвана с образуване на канали в информационните системи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР