Как Израел се прицелва в палестинските първи реагиращи лица в окупирания Западен бряг

...
Последното израелско нападение срещу бежанския лагер Дженин в северната част
Коментари Харесай

Последното израелско нападение срещу бежанския лагер Дженин в северната част на окупирания Западен бряг миналия месец беше описано като „клане“ от местни власти и жители и осъдено от Обединените нации, но далеч не е уникален по обхват и бруталност.

В изявление, публикувано в събота за отбелязване на Световния ден на хуманитарната помощ, хуманитарният координатор на ООН Лин Хейстингс каза, че 77 здравни работници са били ранени и 30 линейки са повредени, докато са се опитвали да помогнат на хората в окупираната територия досега през 2023 г., независимо дали по време на нападения или протести или само средно дни.

Лица за първа помощ – неправителствени организации, работещи с доброволци, лекари, медицински сестри, общински работници и други – често излагат живота си на риск, докато предоставят помощ, каза Хейстингс.

Те са възпрепятствани „на фона на окупацията на Израел, ограниченията за движение, политическите разделения, повтарящите се конфликти и дори усилията да се очерни работата им“, каза Хейстингс.

Безбройни свидетелства от лица, които първи реагираха на място през годините, документираха умишлените практики на Израел да се насочва към лицата, реагиращи първи, които не показват признаци на спиране.

Медицински персонал е набелязан

Омар Аззам, координатор по международно хуманитарно право в Палестинското дружество на Червения полумесец, каза пред Ал Джазира, че досега през 2023 г. са извършени 193 нарушения от израелските сили срещу техния медицински персонал в окупирания Западен бряг.

Те, каза той, включват директни атаки на полето, атаки срещу линейки, отказ и възпрепятстване на достъпа и насочване към ранени и болни.

„Само през юли бяха регистрирани 10 директни атаки срещу медицински персонал, от газ и бойна стрелба, последната от които се случи на полеви доброволец в лагера Аскар, докато осигуряваше лечение“, каза Азам. „Той носеше значка, но беше прострелян в крака, което означава, че е било умишлено.“

В Йерусалим екипът на Azzam регистрира 314 случая на хора, които реагират първи, да бъдат възпрепятствани да шофират до дадено място или да бъдат принудени да сменят превозното средство, без да се съобразяват с безопасността на пациентите до края на юни.

Те също съобщават за 80 случая на отказ на парамедици от пълен достъп до ранените от израелските сили и 41 случая на забавяне или възпрепятстване.

Освен това девет пациенти са били отвлечени, докато са получавали медицинска помощ, нещо, което се случва дори в линейки.

Азам каза по време на последната акция в Дженин, „Един пациент, в критично състояние, беше разпитан в линейката, след което арестуван и прехвърлен на военен патрул след нападение над парамедиците.“

„Пълзях по земята“

Хамза Абу Хаджар, доброволец в Палестинското медицинско дружество за помощ в Наблус, е платил висока цена през шестте години, в които е оказвал помощ.

27-годишният каза пред Al Jazeera, че е бил прострелян в гърдите с бойни патрони по време на израелска атака в Наблус миналия декември, което го остави да се бори за живота си в интензивно отделение няколко дни.

"Осем месеца след нараняването все още страдам от усложнения от куршумите, които влязоха в гърдите ми и [излязоха] през гърба ми", каза той.

„През годините бях подложен на много атаки от страна на окупационните сили, включително когато стреляха с куршуми, сълзотворен газ и звукови бомби, за да ми попречат да стигна до ранените, или дори когато окупационните патрули ме нападнаха.“

Амир Ахмад Амир, доброволец в Червения полумесец в Наблус, беше застрелян от израелските сили миналия месец.

25-годишният, който стана баща преди три месеца, беше в бежанския лагер Аскар в Наблус, опитвайки се да окаже медицинска помощ на дете, когато беше простреляно три пъти в двата крака от израелски снайперисти.

„Пълзях по земята, за да се опитам да стигна до стената, но куршумите бяха изстреляни към мен, директно и умишлено. Някои от тях простреляха обувките, които нося“, каза той пред Al Jazeera от болница, където ще бъде опериран за увреждане на нервите.

Израел каза след операцията през юли в Дженин, че „гарантира предоставянето на хуманитарна помощ и не прилага никакво ограничение за достъпа на медицински персонал, освен на места, където животът на медицинския персонал е изложен на риск поради размяна на огън“.

Допълнителен репортаж от Айман Нобани от Наблус в окупирания Западен бряг

 

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР