Как изглеждат 20 000 преференции на едно място? Вижте снимката

...
Как изглеждат 20 000 преференции на едно място? Вижте снимката
Коментари Харесай

ГЕРБ Next Generation, или как изглеждат 20 000 преференции на едно място

Как наподобяват 20 000 преференции на едно място? Вижте фотографията на Славена Точева и четирима от новите ѝ сътрудници, направена в първия работен ден на 49 Народно заседание - младата " промяна " в парламентарната група на ГЕРБ.

Това е сборът от гласовете, които всеки от петимата е получил на последните избори. Половината са " заслуга " единствено на Точева и странния взрив на преференциите в селските секции на МИР-Варна, за които Министерство на вътрешните работи води двугодишни против формация за пазаруване на гласове.

Дори нейният избор обаче не може да се съпоставя с преференциалния принос на Мартин Харизанов (първият от ляво надясно) за партийната листа.

33-годишният общински секретар на ГЕРБ във Враца получава 4965 гласа на изборите на 2 април, което съставлява съвсем.

Над 3200 преференции (19,7%) има и Георги Кръстев (вдясно от Харизанов на снимката) - роден през 1999 година студент по право в Русенския университет.

Това е първият депутатски мандат на 23-годишния регионален координатор на ГЕРБ, само че не е първият му опит да влезе в Народното събрание. През октомври 2022 година той още веднъж е на избираемото второ място след Десислава Атанасова, само че е преместен от двама други претенденти в листата - Драгомир Драганов (квота СДС) и Кремена Славова. Тогава Кръстев има 1029 преференции.

За шест месеца преференциалните гласове за Кръстев се умножават по три. Почти 20%, или всеки пети гласоподавател на ГЕРБ в Русе е подал гласа си персонално за него на 2 април.

В паметния кадър от първия парламентарен ден липсва единствено един човек - синът на кмета на Симитли и футболен арбитър Стефан Апостолов, който събра 7020 преференции на последните избори от последно 22-ро място в листата в Благоевград. Депутат в 6 следващи Народното събрание, Апостолов остава по-известен с мълчанието си и усложненията в четенето от трибуната, в сравнение с със законодателните си начинания.

Скромна изборна база имат Николай Алгафари и Даниел Александров (вдясно от Славена Точева на снимката).

Синът на PR-експерта Нидал Алгафари събира към 3% преференциални гласове по отношение на общия резултат на ГЕРБ в 23 МИР София. На шесто място в същата листа се кандидатира и Даниел Александров, играч по класическа битка от Дупница.

31-годишният герой влезе " на шанс " в 49 Народно заседание, когато някогашният шеф на " Пирогов " реши в последния миг да се върне към главната си специалност.

Александров беше на избираемо второ място в кюстендилската листа на ГЕРБ, само че не съумя да завоюва мандат оттова. Преференциите за някогашната директорка на Професионалната гимназия по облекло в Дупница Радослава Чеканска се оказаха два пъти повече от неговите.

Това, което сплотява четиримата мъже на фотографията със Славена Точева, е, че се вписват в новата тактика на Борисов за поколенческа промяна в партията след антиправителствените митинги от 2020 година и появяването на по-млада политическа опция.

" В съпоставяне с вас те са дърти вампири ", обясняваше Борисов за младите си кандидат-депутати, като ги сравняваше точно с Асен Василев и Кирил Петков (р. 1977 и 1980 г.), и твърдеше, че " в случай че публицистите да създадат конкурс за хубост за мъже, дами, девойки и старци и ще ги пребием във всяка една възрастова група ".

Харизанов, Кръстев, Алгафари и Александров са родени през 90-те, влизат в Народното събрание с помощта на кадровите проблеми в структурите на ГЕРБ, а професионалният им напредък ги прави персонално лоялни към водача си.

Местната конструкция на ГЕРБ в Русе, която Георги Кръстев оглави единствено на 21 години, съвсем се разпадна след отстраняването на Цветан Цветанов от партията и загубата на кметските избори в града през 2019 година Тогавашният градоначалник Пламен Стоилов се отхвърли от номинацията на градската организация след намесата на Бойко Борисов. Бившият регионален координатор Пламен Нунев също трябваше да се отдръпна от позициите си в ГЕРБ през 2021 година

Кръстев е наследник на някогашния зам.-кмет на Русе Наталия Кръстева, която подава оставка от администрацията на Пламен Стоилов малко преди края на мандата му.

Във Враца ГЕРБ направи няколко разбърквания през годините - от 2012 година, когато депутатът и регионален координатор Николай Коцев беше отхвърлен поради загуба на кметски избори, до 2022 година с отстраняването на Петя Аврамова от партийното управление на районно равнище.

Мартин Харизанов, който потегля от председателска позиция в младежката конструкция и през днешния ден управлява формалната общинска организация на партията, има взаимоотношения с Бойко Борисов още преди той да сътвори ГЕРБ. Харизанов е наследник на служител на реда, умрял при злополука по време на работа. Днешният народен представител е измежду децата на починали чиновници на Министерство на вътрешните работи, за които полицията стартира да отделя помощи, когато Борисов стана основен секретар.

Интересното е, че тъстът на Харизанов е Красимир Каменов-Пенката, производител на деликатеси от конско месо, който от няколко години е съден за подаване на погрешни сведения до Натура 2000 за приемане на еврофинансиране.

Николай Алгафари е " с един крайник " в политиката поради специалността на татко му - политическия PR Нидал Алгафари. За разлика от режисьора на Ку-Ку (бивш член на Българска социалистическа партия, работил и с АБВ на Георги Първанов), 28-годишният наследник се причисли към ГЕРБ през юли 2021 след вторите несполучливи парламентарни избори. И получи членската си карта персонално от Бойко Борисов.

Колкото до Даниел Александров - състезателят по битка е считан за персонален другар на Бойко Борисов, а съгласно неофициална информация на БНР, името се спрягало за възможна номинация за кмет на Дупница на бъдещите избори. Александров стана член на ГЕРБ през лятото на 2022 година, когато разгласи края на професионалната си спортна кариера, само че и през 2021 година е в листите като " гражданска " квота.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР