Как и защо българско семейство от Русе се захвана с

...
Как и защо българско семейство от Русе се захвана с
Коментари Харесай

Българско семейство прави къщички на колела - колко струват уикенд домовете?

Как и за какво българско семейство от Русе се захвана с бизнес в изработването на къщички на колела? Не каравани, а дребни, висок клас дървени къщички, по желание и архитектура на клиента, които обаче са преносими. Някои са напълно дребни, единствено 8 квадрата, само че има и по-големи. Ковид също е оказал помощ тази пазарна ниша да се развие.

Основно, клиентите са от Европа, като Германия и Франция, само че от ден на ден интерес се заражда и у нас. Къщичките са желани от хора, които желаят да избягат от шумните курорти и 5-звездните хотели. Наричат ги още уикенд домове - какво съставляват и какъв брой костват?

Като проектант Христина Христова се чуди по какъв начин да разгърне тясното пространство в квартирата си в Лондон. Бързо пренебрегва концепцията за каравана, само че от нея резервира колелата и със брачна половинка си строи първата си мобилна, дървена къща.

" Беше цялостен опит, направихме я двамата със лични ръце и ни донесе огромно наслаждение и откакто я занесохме на един къмпинг, имаше голям интерес от страна на хората. Тогава се роди концепцията да го създадем бизнес ", описа Христина.

Досега са построили 10 пътуващи къщи, които покриват упованията за комфорт и на най-капризните клиенти. Изработени са естествени материали, площта им варира сред 8 и 30 квадратни метра, с прозорци на покрива, слънчеви панели, и несъмнено, съвременни мебели. А в пандемията поръчките не стопират да валят.

" Ковид рецесията, стоенето у дома затворени в жилищата, укрепи потребността да имат хората някакво място, което да е измежду природата и да си почиваш по-различен метод. Но имаше огромен застой с доставките в един миг, което популярност Богу е преодолян и работим в движение ", добави архитектът.

За да съумеят със периодите, се наложило да наемат още двама чиновници и не стопират да работят на цялостни обороти.

" Материалите са австрийски, обработваме ги във вана с импренгнанти, след това ги режем на нужните размери, основават се панелите, монтаж на шперплати, вата, електро, ВиК. След това идва компания с мебелите ", изясни Ивелин Георгиев, който е производител на мобилни къщи.

" Аз съм бояджийката на тима, тъй като аз се включвам в крайния стадий, когато има потребност още две ръце да оказват помощ ", разяснява Христина.



Пътуващите къщи идват на адреса, който може да е и в гората, със специфична платформа за извънгабаритни товари, която се създава съгласно размерите им. А новодомците са най-вече хора със " зелено мислене ".

" Слагат си ги на труднодостъпни места, вървят си за уикендите, децата играят в някакви поляни, в гората. Използват чужденците компостни тоалетни, инсенератори, които са много скъпи ", сподели още Ивелин Георгиев.

Чужденците поръчват атрактивните къщи освен, с цел да живеят в тях. Използват ги и за бизнеса си.

" Най-интересните планове, които сме работили, е за една винарна в Северна Австрия, която ни накараха да създадем мобилна дегустационна на техните виновност, с цел да си я сложат в лозята ", описа Христина.

Домовете на колела костват сред 20 и 40 хиляди евро без Данък добавена стойност, само че могат да устоят и 100 години, стига да се поддържат вярно.

" Не са евтини, оскъпява ги самият материал, трудът, който поставяме, по-скъпи материали, дограмите са от алуминий, дървесината е по-специална, суха ", изясни Ивелин Георгиев.

Засега единствено едно българско семейство си е поръчало мобилен дом, само че Христина Христова не губи кураж, че новата наклонност за микроживот ще придобие повече известност и у нас.

" Има плахи опити в тая посока. Модата на клемпингите стартира да идва и тук ", счита тя.

А до момента в който българинът се реши да влага в дом на колела, младото семейство от Русе на всеки три месеца товари на платформата дървени къщи за Франция, Германия, Австрия и Гърция.

Репортер: Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР