Как галеният лъв Славчо си общува с дивите лъвици? Лъвът

...
Как галеният лъв Славчо си общува с дивите лъвици? Лъвът
Коментари Харесай

Как галеният лъв Славчо си общува с дивите лъвици?

Как галеният лъв Славчо си поддържа връзка с дивите лъвици? Лъвът Славчо, обитаващ столичния зоопарк, е лъв под чехъл. Оказва се, че двете сестри лъвици го плашат и макар внушителния му тип той подвива опашка, когато са тримата на едно място. Причината е, че те са пристигнали от дивото, а той е по-скоро дресиран – отгледан и прегръщан от гледачи. Това описа шефът на зоологическата градина Добромир Бориславов във връзка 130-ата й годишнина.

 София зоопарк БГНЕС
Големите котки по традиция са едни от най-интересните типове за посетителите, наред с приматите и колосите. Всеки, който е посещавал зоопарка в София, е видял красивия, неустрашим с голяма грива лъв. Той се споделя Славчо и няма триумф с лъвиците, описа шефът.
 
" Винаги се майтапя със Славчо, тъй като за нашия хубав мъжки лъв бяха обезпечени две доста красиви женски лъвици от Дания. Те са израснали дружно и са неразделни даже сега. При опитите за събиране на лъва с женските те преобладаваха над него, нашият Славчо даде обратно и се поизплаши. И в природата съществува такава опция - в случай че женските са повече и се опитат да преобладават, а лъвът не е задоволително мощен, те могат да го победят даже във физически пан. Поради тази причина ние го събирахме с двете лъвици поотделно, с цел да могат да си поддържат връзка. Има режим, в който да поддържа връзка ту с едната, ту с другата женска и към този момент са в естетика и се схващат. Продължаваме да не събираме по едно и също време двете женски и Славчо, тъй като той се тормози и ние не желаеме да го тормозим. Той е образец за " лъв под чехъл ", майтапи се Бориславов.

 София зоопарк БГНЕС-->
Докато Славчо работи върху самочувствието си, сурикатите на зоопарка ще се насладят на ново заграждение, в което те за първи път ще видят трева и директна слънчева светлина. То е построено напълно по актуалните европейски стандарти – нещо, с което софийският зоопарк не може да се похвали напълно. Един остарял проблем остава все по този начин настоящ - по какъв начин хората би трябвало да се държат в зоопарка.
 
" Защо да вземем за пример не би трябвало да се хранят от посетителите. Например, виждам родител, който хвърля солети на маймуните. Правя забележка, а той ми дава отговор, че и детето му ги яде, какъв е казусът?! Но този родител не си показва, че след него минават 100-200 родители, които вършат същото. Животните не могат да се управляват и преяждат, а оттова стартират доста проблеми. Генерално животните ни не са гладни, те са на специфичен хранителен режим и даже в множеството случаи поради неналичието на задоволително придвижване са добре нахранени. Има случаи, в които затлъстяват, имат наднормено тегло и това води до избрани болести, които ние се опитваме да направляваме ", изясни Добромир Бориславов.

 София зоопарк БГНЕС
Концепцията на зоопарка е морално и софтуерно остаряла, признава шефът. Но лека-полека подновяването и подобряването е почнало. Сега работят по идея, която следват всички огромни европейски и международни зоопаркове – на смесени групи и на географски лизонален принцип: " Ако ние сега демонстрираме животните по типове - хищници, котки, колоси и така нататък, в новата идея ще са по зони. Например в зона Африка дружно ще демонстрираме зебри, антилопи, жирафи. Лъвът също ще бъде препозициониран в тази зона. Целта е да построи визия за естественото им местообитание. Предимствата на този способ са, че повече животни са на едно място, основават благосъстояние от видов състав, групирани. Отделно се усилва зоната, на която населяват, тъй като всяко ще може да употребява цялата зона, а тези животни в природата населяват в естетика. Да, има взаимоотношения, само че ще се опитаме да ги групираме по метод, по който да се усещат най-добре и да няма изядени ".
 
Основната функционалност на зоопарка не е да се държат едни животни затворени, а е просветителна, само че и консервационна, тъй като в европейските зоопаркове има повече предпазени типове, в сравнение с са останали в природата. Софийският зоопарк се гордее с развъждането на картала и брадатия лешояд. Нова атракция за посетителите на зоопарка са редките четкоухи свине.

 София зоопарк БГНЕС
" Вече се сдобихме с две четкоухи свине - тип, който е извънредно известен в зоопарковете в Европа и тъкмо заради тази причина е доста мъчно да бъде открит. Много време опитваме да ги осигурим. И без значение, че зоопарковете не си ги дават, успяхме. Вече две от тях от към един месец са в зоопарка, усещат се добре. Те са необичаен тип от Африка, оранжеви на цвят, с бяла линия. Като пораснат ушите им се навиват като пружини. За мен са като от анимационен филм за животни, извънредно колоритни създания ", хвали се Бориславов. В цяла Европа се търси и женско четкоухо прасе с вярата някой ден софийският зоопарк да покаже на посетителите си дребни прасенца на линии.
 
До края на годината се чака маймунарникът да бъде освежен и уголемен. Следва и разширение на заграждението на слона, тъй като Бориславов ще се опита да откри компания на старата слоница. За слонарника зоопаркът ще разчита и на дарения.

 София зоопарк БГНЕС
Загражденията на мечките също ще бъдат реконструирани и няма да бъдат толкоз бетонни.
 
Днес в зоопарка ще има викторина за деца и изобразяване на 130-метрова рисунка, а след 18 стратегия за младежи с присъединяване на рапъра ЕНДО. Празникът ще приключи на залез в залата на огромните котки с куклен спектакъл във вода. Цената на билета остава постоянна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР