Как формата на нашето тяло и възприятието ни към него

...
Как формата на нашето тяло и възприятието ни към него
Коментари Харесай

Модно проучване показва нагласите на хората към собствените им тела

Как формата на нашето тяло и усещането ни към него въздействат на стилните ни избори е тематиката на изследване, направено от стилната търсачкаGlami. Запитани са над 2400 лица вБългария.

С възходящия брой марки, които проповядват ексклузивност, многообразие и безпристрастност в региона на модата, въпросът дали тази еволюция поддържа самочувствието на техните клиенти, остава на дневен ред. Последното изследване на Glami се насочва точно към обозначаване контурите на усещанията на клиентите към техните лични тела в девет европейски страни, в това число България.

Относно вида тяло на българските мъже и дами, съвсем половината от участниците (49% от мъжете и 48% от жените) се дефинират с „ обикновено тегло по отношение на височината си “. 35% от дамите и 31% от мъжете дефинират себе си се като хора с „ наднормено тегло/големи размери “.

37% от българските дами удостоверяват, че тяхното персонално усещане се мени в разнообразни направления през целия им живот, до момента в който 38% от мъжете настояват, че самооценката им се е подобрила с времето. Най-универсалните размери облекло измежду българите са междинен (М) – за дами, и огромен (L) – за мъже.

Различните етапи на живота оказват надълбоко влияние върху нашите тела, постоянно предизвиквайки промени, които могат неподходящо да обиден самооценката ни, демонстрира изследването. От животозастрашаващи катастрофи, които ни слагат на легло за месеци, до хормонални промени, свързани със стареенето, другите основни събития способстват за несигурността във връзка с телата ни. При прекосяване през тези трансформации, предизвикването се крие освен в прочувственото адаптиране към смяната, само че и в привикването към налагащите се нови фешън избори, които по едно и също време би трябвало да дават отговор и на персоналния жанр.

За дамите, основни събития в живота, които са повлияли отрицателно на усещането по отношение на тялото им, са бременност/раждане (33%), менопауза (18%) и пубертет (14%). Мъжете показват пубертета, съществени заболявания или контузии, както и появяването на сива коса, като съществени събития в живота, които имат/са имали отражение върху формата на тялото им.

Увеличаването на тежестта се дефинира като съществена смяна за 61% от дамите и 41% от мъжете, идваща от горепосочените промени в живота, което въздейства както на усещането за тялото, по този начин и на стилните желания на българските консуматори.

За дамите приемането на тялото и самостоятелният жанр са двата най-значими фактора, които влияят позитивно за цялостната картина, демонстрира изследването. Мъжете са по-засегнати от физическите промени във формата на тялото си. Въпреки това, съответни елементи от тялото биват избрани като предизвикателство при извършване на покупки на облекла, които основават избрани терзания. И при двата пола, коремът заема водещата позиция в тази област, следван от тежестта.

Цялостно, мъжката публика се усеща по-позитивно към тялото си по време на извършване на покупки, без значение от размера или формата си. Търсенето на фешън продукти се трансформира в занятие, посредством което хората могат да изразят същински себе си и да се усещат добре в личната си кожа.

37% от мъжете са уверени до момента в който пазарят, спрямо 20% от българските дами, които споделят същото равнище на сигурност за стилните си избори.

24% от дамите, взели участие в изследването, споделят, че не им е удобно по време на шопинг заради това, че се усещат несигурни в тялото си, което способства за персоналното отрицателно усещане на телата им. От друга страна, единствено 12% от мъжете се усещат по сходен метод. Това ни навежда на мисълта за ролята на стилната промишленост във образуването на тези чувства.

На въпроса „ Кои елементи на тялото се стремите да наблегнете, когато избирате облеклата си “ 55% от българските мъже дават отговор, че не се стремят да подчертаят нищо съответно. Това е показателно за хубавичко връзка, която мъжката публика поддържа със своите усещания за телата си, разясняват от Glami.

От друга страна, дамите най-вече се концентрират върху наблягане на талията (28%), бюста и задните елементи (22%) – знак на женственост и обаяние през цялата човешка история. Този акцент освен резонира с идеалите за хубост, само че също по този начин укрепва увереността и самоусъвършенстването на дамите, позволявайки им да изразят аспекти от тяхната физика, които провокират горделивост.

Влиянието, което несигурността към телата ни оказва в стилните ни избори, не може да бъде подценено, обобщават от Glami. Много консуматори се борят с голям брой отрицателни чувства по отношение на външния си тип, което усложнява процеса на основаване на аутфити. Обществените стандарти и повишените идеали за хубост, дружно със събития от предишното, в които стилната промишленост пропагандира нереалистични стандарти, играят основна роля във образуването на тази неустановеност.

Според Glami отговорността на промишлеността се крие в положителния образец – основаването на всеобхватни фешън сбирки, ориентирани към разнородни видове тела и форми; съдействие с модели, авторитетни персони и звезди, които отразяват разнообразието на потребителите. Тези ограничения са основни за отъждествяването на смислени връзки с изискващите, модерни хора.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР