Как фалшивите новини, които заливат социалните мрежи да бъдат разпознавани

...
Как фалшивите новини, които заливат социалните мрежи да бъдат разпознавани
Коментари Харесай

Журналисти от Франс прес и БНТ в съвместна борба с фалшивите новини

Как подправените вести, които заливат обществените мрежи да бъдат разпознавани и опровергавани - със съдействието на Института " Гейт " към Софийския университет публицисти от Българската национална телевизия бяха подготвени от Агенция Франс прес, която разполага с голяма мрежа от фактчекъри в разнообразни елементи на света.

" Слънцето грее зад жилищните здания и хвърля сянка на запад. Така че може да кажем, че фотографията е правена в утринните часове ".

Хронолокация - потреблението на слънцето за установяване на времето на обещано събитие. Това е един от инструментите за следствия в цифрова среда. Робърт Барса от организация Франс прес е специалист в региона на инспекцията на обстоятелства.

" Няма един метод да стигнеш до истината. Към всяко изказване се подхожда друго. Но сме стигнали до миг, в който публицистите би трябвало да знаят по какъв начин да разпознават подправените вести ", разяснява Робърт Барса - публицист от Агенция Франс Прес.

" Така взехме решение да включим сътрудниците от Франс прес, която е водеща в тази област, да споделят своя опит ", добави доцент Милена Добрева - Институт " Гейт " към СУ " Св. Климент Охридски ".

Дезинформацията елементарно пресича граници благодарение на обществените мрежи. Фалшивите вести трансформират метода, по който се приема действителността.

" Невярна информация, която се е появила за пръв път някъде в Азия, безусловно за няколко дни може да доближи до България ", съобщи Росен Босев - публицист от Агенция Франс Прес.

Росен Босев дава отговор за инспекцията на обстоятелствата на българското наличие във Facebook.

" Базов принцип в нашата методология - всеки, който чете нашите инспекции, би трябвало да може самичък да мине по стъпките, по които ние сме минали инспекцията на това наличие, изображение или видео. Да ги повтори, тъй че да ревизира нашата инспекция ", прикани журналистът.

С развиването на технологиите оборването на подправеното наличие в мрежата е все по-голямо предизвикателство, само че и все по-важна част от работата на журналиста.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР