Как Европол предвижда по-добре да се справи с борбата с

...
Как Европол предвижда по-добре да се справи с борбата с
Коментари Харесай

Йончева: Как Европол ще се справи с корупцията в страните от ЕС, особено когато са замесени управляващи?

Как Европол планува по-добре да се оправи с битката с корупцията в страните от Евросъюза, изключително когато в схемите са забъркани представители на ръководещите? Това е попитала Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на съвещанието на Съвместната група за парламентарен надзор над Европол. Йончева е поискала още да разбере по какъв начин европейската организация възнамерява да работи върху случаи, които не засягат безусловно европейските финанси, написа в известие от пресофиса на евродепутата.

Еврокомисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон е дала отговор, ролята на Европол ще бъде засилена, тъй че да оказва помощ повече на националните управляващи. Йохансон се съгласила, че корупцията е необятно публикувано събитие, а не изолирано закононарушение, и заради това би трябвало да ѝ се обърне по-специално внимание. Комисарят оповестила, че тази пролет ще показа проект за битка с проведената престъпност, в който битката с корупцията ще бъде главен приоритет.

Комисията смята, че организацията би трябвало да може да предлага на управляващите в която и да е държава-членка да предизвикват съответно следствие, в случай че закононарушението визира ползите на Европейски Съюз. Не е належащо то да има трансграничен темперамент, задоволително е да са налице подозрения, че избрана активност визира общите ползи на съюза.

Предвижда се също по този начин криминалистичните и оперативни експертизи на Европол да могат да се употребяват в наказателното произвеждане на национално равнище. Служители на организацията ще могат да показват доказателства пред националните органи по време на досъдебната и правосъдната фаза по избрани следствия.

Комисията предложила и усилване на съдействието сред Европол и ОЛАФ, както и с новосъздадената Европейска прокуратура, която се чака да стартира да действа напролет на 2021 година Ще бъде основана и опция организацията да изисква непосредствено информация от частни сдружения, в това число снабдители на електронни услуги, по съответни случаи.

Елена Йончева сложи въпроса за потреблението на базите с данни на Европол за попречване на злоупотреби с така наречен златни визи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР